Φαρμάκι από την “Σοζτζού” για τους Έλληνες πιλότους που εργάζονται στις Τουρκικές Αερογραμμές

Με τον τίτλο «100 Έλληνες πιλότοι απόστρατοι της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας εργάζονται στις Τουρκικές Αερογραμμές», η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Σοζτζού» επικρίνει σε άρθρο της την τουρκική κυβέρνηση για την πρόσληψη Ελλήνων εν αποστρατεία πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, που όπως γράφει η εφημερίδα «συμμετείχαν σε αερομαχίες στο Αιγαίο».

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η εφημερίδα προσπαθεί να κάνει συσχετισμό με την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο, λέγοντας ότι η Τουρκία επιβραβεύει αντί να τιμωρεί τους Έλληνες στρατιωτικούς.

«Η κυβέρνηση του ΑΚΡ είναι σαν να έχει επιβραβεύσει τους Έλληνες πιλότους που συμμετείχαν στις αερομαχίες στο Αιγαίο, κατά τις οποίες έχουν καταρριφθεί 2 F-16 μας κι έχουν σκοτωθεί ένας πιλότος μας και τραυματιστεί άλλοι δύο» αναφέρει η εφημερίδα, βασιζόμενη, όπως γράφει, σε στοιχεία που της παρείχε ο πρώην ΓΓ του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Ουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος είναι γνωστός για τις ακραία ανθελληνικές του απόψεις.

Ο Ουμίτ Γιαλίμ υποστηρίζει ότι οι Έλληνες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό σε αριθμό αλλοδαπών πιλότων που εργάζονται στις Τουρκικές Αερογραμμές. «Οι περισσότεροι Έλληνες πιλότοι που εργάζονται στις Τουρκικές Αερογραμμές είναι απόστρατοι πιλότοι των ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Δεκάδες πιλότοι της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως ο Οσμάν Τσιτεκλί που σώθηκε από αερομαχία το 1996, μοιράζονται το ίδιο πιλοτήριο με τους Έλληνες πιλότους που συμμετείχαν σε αερομαχίες, όταν ήταν στρατιωτικοί. Μάλιστα, οι Έλληνες πιλότοι προσγειώνονται και απογειώνονται σε στρατιωτικά αεροδρόμια του Ικονίου, της Μαλάτιας και του Ντιγιάρμπακιρ. Πρόκειται για αδυναμία ασφαλείας του τουρκικού στρατού. Ενώ οι Τουρκικές Αερογραμμές έχουν προσλάβει 100 Έλληνες πιλότους στρατιωτικούς, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ελλάδας, η «Ολυμπιακή» δεν έχει ποτέ προσλάβει Τούρκο πιλότο», δηλώνει ο πρώην αξιωματούχος του τουρκικού Υπ. Άμυνας.

Τι αναφέρουν για τους Έλληνες στρατιωτικούςΌσον αφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που είναι φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, ο αρθρογράφος γράφει «την ώρα που η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες διεθνώς να τους απελευθερώσει και να τους πάρει πίσω, ας θυμηθούμε πώς έχει συμπεριφερθεί η Ελλάδα προς Τούρκους στρατιώτες», αναφέροντας στην συνέχεια κάποια περιστατικά αερομαχιών στο Αιγαίο που είχαν άσχημη κατάληξη για Τούρκους πιλότους, όπως το 1996 ή το 2006, οπότε ο Τούρκος πιλότος, που σώθηκε από αερομαχία, στη συνέχεια καταδικάστηκε από την Ελλάδα σε 4 χρόνια φυλάκιση, αν κι όπως αναφέρει «η Ελλάδα δεν είχε τη σχετική αρμοδιότητα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», σε 4 χρόνια φυλάκιση.

Σύμφωνα με την «Σοζτζού», οι 2 Έλληνες αξιωματικοί κατασκόπευαν στον Έβρο. O αρθρογράφος γράφει σκωπτικά «δεν ακολουθούν πατημασιές, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, αλλά μη βαθμοφόροι στρατιώτες. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν πινακίδες στα τουρκικά, ελληνικά, γερμανικά και γαλλικά που αναφέρουν ότι πρόκειται για «στρατιωτικά απαγορευμένη περιοχή» και ότι «απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών και βίντεο». Σύμφωνα με το δίκαιό μας, η λήψη φωτογραφιών και βίντεο σε στρατιωτικά απαγορευμένη περιοχή από Έλληνες στρατιώτες στοιχειοθετεί το έγκλημα της “απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπείας”».

O Τούρκος αρθρογράφος, Σαϋγκί Οζτούρκ, συνεχίζει «αντίθετα οι Τουρκικές Αερογραμμές προσλαμβάνοντας Έλληνες πιλότους που έχουν συμμετάσχει σε αερομαχίες τους επιβραβεύει. Το αν θα αφεθούν ελεύθεροι οι Έλληνες στρατιώτες, που πέρασαν τα σύνορα και σύμφωνα με τις υπάρχουσες αποδείξεις έχουν διαπράξει έγκλημα, δεν το γνωρίζουμε, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει γίνει καταφύγιο γκιουλενιστών και αρνείται να τους εκδώσει».

Το άρθρο αναφέρει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πιλότων στις Τουρκικές Αερογραμμές είναι απόστρατοι της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, που ρώτησε Έλληνες πιλότους που εργάζονται στις Τουρκικές Αερογραμμές, εκεί οι πιλότοι απόστρατοι της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι ελάχιστοι και μάλιστα ήταν εν γνώσει της διοίκησης του εθνικού μεταφορέα της Τουρκίας η υπηκοότητα και η προηγούμενη ιδιότητα της όταν προσελήφθησαν.

Μάλιστα σε συνεντεύξεις τους υπάρχει αναφορά στο θέμα κι από τις δύο πλευρές. Όταν ρωτήθηκε Έλληνας απόστρατος πιλότος «τί σειρά ήσουν στην Αεροπορία;», ο Τούρκος συνάδελφος τού ανέφερε χαρακτηριστικά «ε, τότε θα έχουμε αερομαχήσει!».

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος άλλαξαν αρκετά τα πράγματα και στις Τουρκικές Αερογραμμές ανέλαβε επικεφαλής, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι μέχρι το 2019 (χρονιά προεδρικών εκλογών στην Τουρκία) όλοι οι πιλότοι της εταιρείας θα είναι Τούρκοι και ουδείς ξένος πιλότος θα πετάει πια αεροπλάνα του εθνικού αερομεταφορέα της Τουρκίας.Πηγή ρεπορτάζ: ant1news.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ