Στη Συρία «περιμένουν τη σειρά τους για να πεθάνουν»

Δραματική είναι η κατάσταση στη Συρία, όπου ο στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει την ανατολική Γούτα, θύλακα των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό. Οι κάτοικοι λένε ότι «περιμένουν τη σειρά τους για να πεθάνουν», μετά την εκ νέου έναρξη των βομβαρδισμών στην ανατολική Γούτα που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακόμη πέντε άμαχοι και περισσότεροι από 200 να τραυματιστούν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ανατολική Γούτα είναι στόχος ενός από τους χειρότερους βομβαρδισμούς των τελευταίων επτά ετών που διαρκεί ο πόλεμος στη Συρία και τουλάχιστον 250 άμαχοι, εκ των οποίων 60 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή.

Η ένταση των βομβαρδισμών έμοιαζε να μειώνεται στη διάρκεια της νύχτας, όμως το πρωί φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έριξαν ρουκέτες και βαρέλια με πετρέλαιο από ελικόπτερα εναντίον της χωριών και κωμοπόλεων της ανατολικής Γούτα.

«Περιμένουμε τη σειρά μας για να πεθάνουμε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», δήλωσε ο Μπιλάλ Αμπού Σάλαχ 22 ετών, η γυναίκα του οποίου είναι έγκυος στον πέμπτο μήνα με το πρώτο τους παιδί και ζουν στη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Γούτα, τη Ντούμα.

«Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι εδώ ζουν σε καταφύγια. Ζουν πέντε ή έξι οικογένειες σε κάθε σπίτι. Δεν υπάρχουν τρόφιμα, ούτε αγορά», πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την επίθεση στην ανατολική Γούτα, όπου από τους βομβαρδισμούς έχουν πληγεί νοσοκομεία και άλλες υποδομές, ενώ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Συρίας και η σύμμαχός της Ρωσία απαντούν ότι δεν στοχοθετούν αμάχους. Επίσης αρνούνται ότι χρησιμοποιούν βαρέλια με πετρέλαιο, η χρήση των οποίων έχει καταδικαστεί από τον ΟΗΕ.

Οι συνθήκες διαβίωσης στην ανατολική Γούτα, που πολιορκείται από το 2013, ανησυχούσαν τις οργανώσεις αρωγής ακόμη και πριν από την τελευταία επιχείρηση του συριακού στρατιού, καθώς οι ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης προκαλούσαν δεινά και αρρώστιες στους περίπου 400.000 κατοίκους της περιοχής.

Οι βομβαρδισμοί αμάχων «πρέπει να σταματήσουν τώρα», δήλωσε την Τρίτη ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Πάνος Μουμτζής. Η Ουάσινγκτον κατήγγειλε «την τακτική» του συριακού καθεστώτος που συνίσταται «στην πολιορκία και την πείνα».

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα al Watan, οι βομβαρδισμοί αυτοί «είναι το πρελούδιο μιας ευρείας (χερσαίας) επιχείρησης, η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή».Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ