Ιράκ – Νεκροί 27 φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί σε ενέδρα των τζιχαντιστών του ΙSIS

Είκοσι επτά Iρακινοί παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα που τους έστησαν τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), η οποία συνεχίζει τη δράση της στο Ιράκ παρά τη στρατιωτική της ήττα.

Η Χασντ αλ Σάαμπι («Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης»), μια συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων που βοήθησε τον στρατό να εκδιώξει το ΙΚ από όλα τα αστικά κέντρα του Ιράκ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα τους θανάτους των μαχητών της στην ενέδρα, που έγινε την Κυριακή κοντά στην πόλη Χαουίτζα, στην επαρχία Κιρκούκ (βόρεια).

Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων αφότου αυτές ανακατέλαβαν τον Οκτώβριο τη Χαουίτζα, το ύστατο προπύργιο του ΙΚ στο βόρειο Ιράκ.

Με μια ανακοίνωση που διένειμε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή, κατά την οποία διατείνεται πως μέλη του «σκότωσαν πάνω από 30» παραστρατιωτικούς και «κατέστρεψαν έξι οχήματα».

«Το βράδυ της Κυριακής, μια μονάδα της Χασντ αλ Σάαμπι έπεσε σε ενέδρα της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή της Χαουίτζας. Οι δράστες της επίθεσης φορούσαν στρατιωτικές στολές και 27 ηρωικοί μαχητές μας έπεσαν μάρτυρες κατά τη διάρκεια της μάχης», ανέφεραν από την πλευρά τους οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης σε δική τους ανακοίνωση.

Η συμμαχία αυτή παραστρατιωτικών οργανώσεων, στην οποία κεντρικό ρόλο έχουν οι σιίτες, διεξάγει «εδώ και μερικές ημέρες επιχειρήσεις για να συλλάβει τρομοκράτες και να εξαρθρώσει πυρήνες εν υπνώσει στην περιοχή Χαουίτζα».

Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας στο Κιρκούκ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, στην πλειονότητά τους τα θύματα αποκεφαλίστηκαν.

Ένας αξιωματικός των Μονάδων, ο οποίος επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τζιχαντιστές είχαν στήσει ένα σημείο ελέγχου κοντά στην πόλη Χαουίτζα, μεταμφιεσμένοι σε στρατιώτες. Σταμάτησαν μια αυτοκινητοπομπή μελών της Χασντ αλ Σάαμπι και απαίτησαν οι επιβαίνοντες στα αυτοκίνητα να κατέβουν και να παραταχθούν στο πλάι του δρόμου με πρόσχημα ότι ήθελαν να κάνουν έλεγχο ταυτοτήτων και να ψάξουν τα αυτοκίνητα.

Τους πολυβόλησαν και τράπηκαν σε φυγή.

Οι ενισχύσεις που έσπευσαν στην περιοχή έφθασαν πολύ αργά για να συλλάβουν τους δράστες.

Ο Iρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι διέταξε να διεξαχθεί έρευνα για την επίθεση, δήλωσε ο Φάλα αλ Φαγιάντ, ο επικεφαλής των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ