Το μάθατε; Μπήκαμε στην χρονιά του… σκύλου – Τι πρέπει να κάνετε τι όχι

Η Χρονιά του Σκύλου αρχίζει από σήμερα στην Κίνα, που αποχαιρετά την Χρονιά του Κόκκορα.

Το φετινό Σεληνιακό Νέο Έτος, που σηματοδοτεί την έναρξη του 15ήμερου Εαρινού φεστιβάλ στην Κίνα, αρχίζει σήμερα, 16 Φεβρουαρίου. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή του έτους για πολλούς Κινέζους και ευκαιρία για αρκετούς να πάρουν άδεια από την εργασία τους και να ταξιδέψουν στα πατρικά τους για να δουν τους αγαπημένους τους.

Αλλά μαζί με τις συγκεντρώσεις, έρχονται και πολλές παραδόσεις και δεισιδαιμονίες που στοχεύουν να διασφαλίσουν πως το επόμενο έτος θα είναι τυχερό. Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ήδη πως το κόκκινο συνδέεται με την τύχη και την ευημερία, γι’ αυτό και το φλογερό αυτό χρώμα υπάρχει σε όλες τις διακοσμήσεις και τα ρούχα της Πρωτοχρονιάς. Ακολουθούν μερικά άλλα βασικά στοιχεία και πρακτικές που ακολουθούν πολλοί Κινέζοι πριν και μετά το Σεληνιακό Νέο Έτος.

Τι πρέπει να κάνετε:

Ρίξτε πυροτεχνήματα

Όσα περισσότερα πυροτεχνήματα ρίξετε, τόσο το καλύτερο. Όχι μόνο θα φωτίσουν τον νυχτερινό ουρανό με χρώματα, αλλά οι δυνατοί ήχοι που παράγουν διώχνουν μακριά τα κακά πνεύματα. Σε πολλά μέρη της Κίνας, μπορεί να ακούσει κανείς ένα συνεχές μπαράζ δυνατών ήχων κατά τη διάρκεια των πρώτων 15 ημερών του εορτασμού της σεληνιακής πρωτοχρονιάς, το οποίο είναι γνωστό ως Εαρινό Φεστιβάλ παρόλο που συμβαίνει στα μέσα του χειμώνα.

Φάτε ντάμπλινγκς

Η κατανάλωση ντάμπλινγκς στη διάρκεια των διακοπών είναι μια δημοφιλής παράδοση στη βόρεια Κίνα και υπάρχουν τρεις λόγοι γι’ αυτό. Είναι νόστιμα Η κινεζική λέξη γι’ αυτά « jiao zi», μοιάζει με την αρχαία λέξη του νέου που αντικαθιστά το παλιό. Το σχήμα των κινεζικών ντάμπλινγκς μοιάζει με τα φύλλα χρυσού που χρησιμοποιούνταν ως χρήματα στην αρχαιότητα. Ένα πιάτο γεμάτο με ντάμπλινγκς μοιάζει με ένα μεγάλο σωρό χρυσού, συμβολίζοντας τον πλούτο κατά το επόμενο έτος.

Καθαρίστε το σπίτι σας

Καθαρίστε, σκουπίστε, ξεσκονίστε, βάλτε σκούπα – κάντε οτιδήποτε και τα πάντα για να βεβαιωθείτε πως το σπίτι σας θα είναι πεντακάθαρο πριν τα μεσάνυχτα. Ο στόχος είναι να απαλλαγεί το σπίτι σας από οποιαδήποτε κακή τύχη που έχει συσσωρευτεί κατά το παρελθόν έτος. Συνίσταται επίσης να επιλύετε τις χρηματικές σας οφειλές, συμπεριλαμβανομένων και των λογαριασμών των πιστωτικών καρτών. Η δεισιδαιμονία λέει πως αν ξεκινήσετε το νέο έτος με τους λογαριασμούς σας υπερφορτωμένους, τότε πιθανότατα θα τελειώσετε και με αυτό τον τρόπο.

Τι δεν πρέπει να κάνετε:

Να λούσετε ή να κόψετε τα μαλλιά σας

Αφήστε τα μαλλιά σας όπως είναι την πρώτη ημέρα του νέου έτους. Ο κινεζικός χαρακτήρας για τα μαλλιά είναι ο ίδιος πρώτος χαρακτήρας στη λέξη για την ευημερία. Αυτό σημαίνει ότι το λούσιμο ή το κόψιμο είναι σαν να «πλένετε» την περιουσία σας και μειώνει δραματικά τις πιθανότητες ευημερίας για το επόμενο έτος.

Να αγοράσετε βιβλία

Οι λάτρεις των βιβλίων, καλό είναι να προμηθευτούν αρκετά βιβλία και περιοδικά πριν από το Σεληνιακό Νέο Έτος, επειδή θεωρείται κακή τύχη η αγορά τους κατά τη διάρκεια του 15ήμερου Εαρινού Φεστιβάλ. Η κινεζική λέξη για το βιβλίο ( shū) ακούγεται ακριβώς όπως η λέξη «απώλεια» – έτσι η αγορά ενός βιβλίου αμέσως μετά την αλλαγή του έτους, θεωρείται πρόσκληση για κακή τύχη. Επίσης, αποφύγετε να δίνετε βιβλία ως δώρα, γιατί θα είναι σαν να επιθυμείτε τη δική τους κακή τύχη.

Πηγή: politis.com.cy

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ