Προειδοποίηση Νετανιάχου κατά της ιρανικής επιθετικότητας: “Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να προστατεύσουμε το Ισραήλ”

Το Ισραήλ θεωρεί ότι το Ιράν και οι «οικοδεσπότες» του στο έδαφος της Συρίας είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή επιθετικότητα και θα κάνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να προστατεύσει την κυριαρχία του, διεμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Το μήνυμα του Νετανιάχου ήλθε λίγες ώρες μετά την κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους που είχε διεισδύσει στον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ κατήγγειλε πως το drone ήταν ιρανικό και είχε απογειωθεί από τη Συρία, όπου οι ιρανικές δυνάμεις και η συμμαχική οργάνωση Χεζμπολάχ μάχονται στο πλευρό του καθεστώτος Άσαντ.

Ως αντίποινα για την εμφάνιση του drone η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομές εναντίον στόχων στη Συρία, με συνέπεια την συντριβή ενός ισραηλινού μαχητικού F-16, κατά πάσα πιθανότητα από τις πυραυλικές βολές της συριακής αεράμυνας. Οι δύο χειριστές του F-16 το εγκατέλειψαν όμως ένας τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται.

Ως απάντηση στη συντριβή οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν δεύτερο γύρο επιδρομών που έφτασαν βαθιά στη συριακή επικράτεια, ακόμα και κοντά στην αρχαία πόλη της Παλμύρας.

«Προειδοποιώ εδώ και καιρό για τους κινδύνους που προκαλεί η στρατιωτική περιχαράκωση του Ιράν στη Συρία. Το Ιράν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει συριακό έδαφος για τον δεδηλωμένο στόχο του να καταστρέψει το Ισραήλ», είπε ο κ. Νετανιάχου σε σύντομο διάγγελμά του, καθιστώντας σαφές ότι το Τελ Αβίβ δεν θα επιτρέψει εγκαθίδρυση ιρανικού στρατιωτικού μηχανισμού στη Συρία.

Ανάμεσα στις 12 θέσεις που στοχοποίησε το Ισραήλ στη Συρία περιλαμβάνονταν και τέσσερις ιρανικές πολεμικές υποδομές. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Ρόνεν Μανέλις, προειδοποίησε το Ιράν ότι «σέρνει την περιοχή σε μια περιπέτεια που δεν γνωρίζει πως θα τελειώσει».

Ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τον κυριότερο υποστηρικτή του συριακού καθεστώτος, στον οποίο επισήμανε την υποχρέωση και το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τον εαυτό του από επιθέσεις που εξαπολύονται από συριακό έδαφος.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επικοινώνησε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρεξ Τίλερσον, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο Ισραήλ για τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Η τοποθέτηση Νετανιάχου ήλθε στον απόηχο της σκληρής τοποθέτησης της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία ανακοίνωσε ότι η κατάρριψη του F-16 σηματοδοτεί «την αρχή μίας νέας στρατηγικής φάσης» η οποία θα περιορίσει την εκμετάλλευση του συριακού εναέριου χώρου από το Ισραήλ.

Η ισραηλινή αεροπορία έχει εξαπολύσει περίπου 100 επιδρομές στη Συρία τα τελευταία χρόνια, στοχεύοντας οχηματοπομπές που καταγγέλλει ότι μεταφέρουν πολεμοφόδια από το Ιράν στη Χεζμπολάχ.

Το Ιράν από την πλευρά του διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Τελ Αβίβ περί εισβολής ιρανικού drone στους ισραηλινούς αιθέρες, με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για «γελοιότητες». Πάντως, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που υποστηρίζει ότι εικονίζουν το ιρανικό μη επανδρωμένο όχημα.

Η Ρωσία, που μαζί με το Ιράν είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση. Επίσης, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει σεβασμός για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας αλλά και κάθε άλλης χώρας στην περιοχή.

Πηγή πληροφοριών: skai.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ