Δεύτερη ευκαιρία σε θανατοποινίτη – Ένας από τους ενόρκους είχε αναρρωτηθεί αν οι μαύροι έχουν ψυχή

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για την επανεκδίκαση της υπόθεσης ενός Αφροαμερικανού από την Τζόρτζια ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο το 1991 για τον φόνο της κουνιάδας του, αποδεχόμενο ότι ένας από τους ενόρκους ενδέχεται να είχε ρατσιστικά κίνητρα καθώς είχε αναρωτηθεί “αν οι μαύροι έχουν ψυχή”.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ματαιώσει την τελευταία στιγμή την εκτέλεση του Θαρπ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Χθες οι δικαστές, με ψήφους 6 έναντι 3, έκριναν ότι η απόφαση καταδίκης του ίσως ήταν προκατειλημμένη. Από τους δώδεκα ενόρκους, οι δύο ήταν μαύροι και οι υπόλοιποι λευκοί. “Αφού μελέτησα τη Βίβλο, έφτασα στο σημείο να αναρωτιέμαι αν οι μαύροι έχουν ψυχή” είχε δηλώσει ένας από αυτούς, ο Μπάρνεϊ Γκάτι, μερικά χρόνια μετά την πρωτόδικη απόφαση.

Η δήλωση αυτή “αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη ότι η ποινή του θανάτου επηρεάστηκε από τη φυλή του κ. Θαρπ” ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο που παρέπεμψε την υπόθεση σε κατώτερο δικαστήριο. Τρεις συντηρητικοί δικαστές διαφώνησαν με την απόφαση. Ένας από αυτούς, που είναι επίσης Αφροαμερικανός και κατάγεται από την Τζόρτζια, υποστήριξε ότι η απόφαση θα καθυστερήσει την απόδοση δικαιοσύνης για το θύμα, που ήταν επίσης Αφροαμερικανή.

Ο 59χρονος Θαρπ απήγαγε και βίασε την εν διαστάσει σύζυγό του, Μαϊγκρίσας Θαρπ και κατόπιν σκότωσε την αδελφή της, Ζακλίν Φρίμαν. Το 1998 οι συνήγοροί του, ενώ προετοιμάζονταν για τη δίκη του στο εφετείο, μίλησαν με τους ενόρκους της πρώτης δίκης. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γκάτι, ο οποίος πλέον έχει πεθάνει. Στην ένορκη κατάθεσή του, είχε δηλώσει στους συνηγόρους ότι υπάρχουν δύο είδη μαύρων. Εκείνοι που τους αποκαλούσε “συνηθισμένους μαύρους ανθρώπους” και εκείνοι για τους οποίους χρησιμοποιούσε έναν ρατσιστικό χαρακτηρισμό. “Επειδή ήξερα το θύμα και την οικογένεια του συζύγου της και ήξερα ότι όλοι τους ήταν καλοί μαύροι, ένιωσα ότι ο Θαρπ, που δεν ανήκε στην κατηγορία των καλών μαύρων με τα δικά μου κριτήρια, θα έπρεπε να πάει στην ηλεκτρική καρέκλα για αυτό που έκανε”, είχε δηλώσει τότε ο ένορκος.

Πηγή πληροφοριών: New York Times, ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ