Αίγυπτος: Αιματηρή επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας κατά ισλαμιστών

Στελέχη των αιγυπτιακών δυνάμεων σκότωσαν τρεις φερόμενους ως ισλαμιστές κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών σε ένα αγρόκτημα—που οι αρχές θεωρούσαν ότι αποτελούσε κρησφύγετο—λίγο έξω από την Γκίζα, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο.

Οι τρεις άνδρες που έχασαν τη ζωή τους ήταν «ηγετικές μορφές» που «επέβλεπαν την κατασκευή βομβών και τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν επίσης 10 φερόμενους ως ισλαμιστές στην Καλγιούμπια, βόρεια της πρωτεύουσας, και στη Φαγιούμ, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, ενώ κατέσχεσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, αυτόματα όπλα και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εσωτερικών, οι έφοδοι έγιναν στο πλαίσιο μιας προληπτικής εκστρατείας των αρχών με στόχους την αποτροπή επιθέσεων εξτρεμιστών ενόψει των εορτασμών των χριστιανών μειονοτικών για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος καθώς και την πάταξη της οργάνωσης Χάσαμ, που οι αρχές θεωρούν πως συνδέεται με το εκτός νόμου πολιτικό κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η Χάσαμ, μια οργάνωση η οποία πρωτοεμφανίστηκε πέρυσι, έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις με στόχο κυρίως στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης που είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας αστυνομικός.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου χαρακτηρίζει τη Χάσαμ ένοπλο βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων, του παλαιότερου ισλαμιστικού κινήματος της Αιγύπτου, το οποίο τέθηκε εκτός νόμου το 2013. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι το διαψεύδουν και αντιτείνουν ότι αγωνίζονται για πολιτική αλλαγή με αποκλειστικά ειρηνικά μέσα.

Ο ανταρτοπόλεμος που διεξάγουν κατά κύριο λόγο τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη χερσόνησο του Σινά έχει στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων στρατιωτικών και αστυνομικών αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, αν και δεν έχει δοθεί ποτέ μέχρι σήμερα επίσημος απολογισμός στη δημοσιότητα.

Τους τελευταίους μήνες, οι επιθέσεις μοιάζουν να μεταφέρονται πλέον μάλλον στην ενδοχώρα, με στόχους μέλη της χριστιανικής μειονότητας των Κοπτών, στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας και σημεία ελέγχου μέσα και γύρω από μεγάλα αιγυπτιακά αστικά κέντρα.

Ένας άνδρας σκότωσε τουλάχιστον 11 ανθρώπους την Παρασκευή, ανοίγοντας πυρ μέσα σε ένα κατάστημα που ανήκε σε χριστιανό μειονοτικό και στο εξωτερικό ενός ναού της κοπτικής ορθόδοξης εκκλησίας σε προάστιο του Καΐρου, πριν τραυματιστεί και συλληφθεί. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το ΙΚ, χωρίς να παρουσιάσει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ