Γερμανία: Νέο μοντέλο κυβερνητικού συνασπισμού εξετάζει το SPD

Την προοπτική μιας μορφής κυβερνητικής συνεργασίας με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία δεν θα έχει προηγούμενο στην Γερμανία εξετάζει η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, προκειμένου το SPD να αποφύγει περαιτέρω απώλειες από έναν νέο «μεγάλο» συνασπισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο αρχηγός Μάρτιν Σουλτς ανέλυσε ένα μοντέλο το οποίο προβλέπει ότι στην «κυβερνητική συμφωνία» με την Ένωση θα περιληφθούν μόνο συγκεκριμένα θέματα, ενώ κάποια άλλα θα μείνουν ανοικτά προκειμένου να τεθούν υπό διαπραγμάτευση στο Κοινοβούλιο, όπου και θα αναζητηθούν νέες πλειοψηφίες.

Η ηγεσία του SPD εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια προβολής στην κοινή γνώμη των πραγματικών θέσεων κάθε κόμματος.

Στη βάση του σκεπτικού που ανέλυσε ο κ. Σουλτς βρίσκεται το συμπέρασμα ότι κατά την προηγούμενη τετραετία, ενώ πολλές από τις θέσεις του SPD υιοθετήθηκαν και έγιναν κυβερνητική πολιτική, οι πολίτες δεν κατάλαβαν ότι ανήκαν στο κόμμα αυτό.

Για παράδειγμα, η θέσπιση κατώτατου μισθού, η οποία αποτελούσε πάγια διεκδίκηση των Σοσιαλδημοκρατών, νομοθετήθηκε αλλά πιστώθηκε περισσότερο στην ‘Ανγκελα Μέρκελ.

Πάντως, οι πιθανοί εταίροι του Σουλτς κατέστησαν και πάλι σαφές ότι η διαδικασία πρέπει πλέον να εξελιχθεί ταχύτατα.

«Ο κόσμος περιμένει ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, ενώ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ τόνισε ότι ως το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το εάν μπορεί ή όχι να σχηματιστεί μεγάλος συνασπισμός. Την ίδια ώρα, ο Μάρτιν Σουλτς αντιμετωπίζει σημαντικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, αφού στελέχη του επιμένουν ότι το SPD πρέπει να μείνει αυτή την τετραετία στην αντιπολίτευση.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ