Ο Τραμπ διόρισε έναν διπλωμάτη καριέρας επιτετραμμένο στην Κούβα – Προκαλεί εκνευρισμό το όνομα του στην Αβάνα

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ όρισε τον Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, έναν διπλωμάτη καριέρας, νέο επικεφαλής της σχεδόν εγκαταλελειμμένης αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα, ανέφεραν τρεις πηγές ενήμερες για την απόφασή της, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας. 

Ο Γκόλντμπεργκ έχει πολυετή εμπειρία σε διάφορες χώρες και συνεργάτης ενός μέλους του Κογκρέσου τον περιέγραψε ως έναν διπλωμάτη «καριέρας» και μέλος της «αφρόκρεμας» του διπλωματικού σώματος των ΗΠΑ.

Ο διορισμός του όμως ενδέχεται να προκαλέσει εκνευρισμό στην Αβάνα. Ο Γκόλντμπεργκ είχε απελαθεί από τη Βολιβία το 2008, όταν ο σοσιαλιστής πρόεδρος Έβο Μοράλες τον κατηγόρησε πως είχε ενορχηστρώσει τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει τότε.

Ο διορισμός δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Εάν η Κούβα τον δεχθεί, ο Γκόλντμπεργκ θα πάει στην Αβάνα την ώρα που η διμερής σχέση οδεύει στο ναδίρ της.

Η πρεσβεία άνοιξε ξανά, για πρώτη φορά μετά το 1961, πέρυσι, στο πλαίσιο της εύθραυστης διαδικασίας αποκατάστασης των διμερών σχέσεων που άρχισε επί των ημερών του προηγούμενου, Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Αλλά η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε σε χαρακτηρισμούς και κατηγοριοποιήσεις της ψυχροπολεμικής εποχής έναντι της κυβέρνησης της Κούβας κι επέβαλε περιορισμούς στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στα ταξίδια Αμερικανών στη νήσο.

Επέρριψε την ευθύνη στην Αβάνα για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν πάνω από είκοσι διπλωμάτες ή μέλη των οικογενειών τους στην Κούβα, κάνοντας λόγο για επιθέσεις. Η κυβέρνηση της Κούβας απέρριψε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις επιστημονική φαντασία.

Η αμερικανική πρεσβεία έχει δει το προσωπικό της να μειώνεται στο ελάχιστο και έχει πάψει να επεξεργάζεται τις περισσότερες αιτήσεις για βίζες αφού η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε το 60% των διπλωματών της και διέταξε ανάλογη μείωση στην πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσινγκτον απελαύνοντας 15 διπλωμάτες.

Η θέση που θα αναλάβει ο Γκόλντμπεργκ δεν είναι αυτή του πρεσβευτή και κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου. Δεν έχει διοριστεί πρεσβευτής αφότου άνοιξε ξανά η πρεσβεία, καθώς το Κογκρέσο, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, είχε απορρίψει την επιλογή του Ομπάμα.

Ο Γκόλντμπεργκ θα αναλάβει επιτετραμμένος.

Στην καριέρα του ο Γκόλντμπεργκ διετέλεσε μεταξύ άλλων επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στο Κόσοβο, ενώ πιο πρόσφατα ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες.

«Ο διορισμός του πρέσβη Γκόλντμπεργκ επικεφαλής της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κούβα είναι μάλλον προκλητικός, καθώς είχε απελαθεί από τη Βολιβία», σημείωσε ο Αμερικανός πανεπιστημιακός Γουίλιαμ Λιογκράντ, ειδικός στις διμερείς σχέσεις.

«Όμως ο πρέσβης Γκόλντμπεργκ είναι επαγγελματίας του διπλωματικού σώματος και θα αντιπροσωπεύσει επαρκώς τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ. Ο χρόνος θα δείξει εάν η οδηγία που του δόθηκε είναι να ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου του (…) ή να ασκήσει μια πιο εχθρική πολιτική», συμπλήρωσε ο Λιογκράντ.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα είχε κλείσει το 1961, όταν οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Κούβα. Έκτοτε και έως ότου η πρεσβεία να λειτουργήσει ξανά—από το 1977 μέχρι το 2016—τα δύο κράτη είχαν κατώτερους διπλωμάτες που εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα του ενός στην πρωτεύουσα της άλλης στις πρεσβείες και υπό την αιγίδα της Ελβετίας.

Πηγή ρεπορτάζ: AΜΠΕ, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ