Der Spiegel: Ο Ερντογάν πρότεινε ανταλλαγή Γερμανών κρατουμένων με Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο

Ανταλλαγή Γερμανών οι οποίοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές με Τούρκους αξιωματικούς οι οποίοι ζήτησαν άσυλο στην Γερμανία πρότεινε πριν από λίγο καιρό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη γερμανική κυβέρνηση, αποκαλύπτει το περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με to δημοσίευμα, ο Ερντογάν υπέβαλε την πρόταση στον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, με τον οποίο είχε μυστική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη λίγο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση έγινε σε συννενόηση με την Άνγκελ Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να πειστεί ο Ερντογάν να αφήσει ελεύθερους τους Γερμανούς οι οποίοι κρατούνται χωρίς κανέναν πραγματικό λόγο. «Ο κ. Σρέντερ απέρριψε το αίτημα ως απαράδεκτο», αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται ακόμη ότι παραμένει απόρρητο το πώς ο Επιτελάρχης της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ κατόρθωσε λίγο αργότερα να πείσει την τουρκική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερο τον Γερμανό ακτιβιστή Πέτερ Στόιτνερ.

Το απόρρητο ισχύει ακόμη και έναντι του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, επισημαίνει το Spiegel και αναφέρεται σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Αριστεράς Στέφαν Λίμπιχ, για να λάβει την απάντηση: «Δεν θα δώσουμε πληροφορίες, για το καλό της χώρας». Το ότι η κυβέρνηση δεν δίνει καμία ενημέρωση «ούτε εκ των υστέρων για τα μυστικά της ντιλ με τον απολυταρχικό Ερντογάν είναι απλώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Λίμπιχ.

Πηγή: Der Spiegel, ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ