Περισσότεροι από 20 Αφγανοί αστυνομικοί νεκροί από επιθέσεις των Ταλιμπάν

Περισσότεροι από 20 Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν εναντίον θέσεών τους το Σάββατο και την Κυριακή οι Ταλιμπάν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, αντάρτες εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον τριών φυλακίων της αστυνομίας στην περιφέρεια Χαν Αμπάντ, ανατολικά της Κουντούζ, της μεγάλης πόλης του βορειοανατολικού Αφγανιστάν, σκοτώνοντας δεκατρείς αστυνομικούς, ανέφεραν ο περιφερειάρχης Αγιατόλα Αμίρι και ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή Άμπντουλ Χαμίντ Χαμίντι.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, τις επιθέσεις διέπραξε η «κόκκινη μονάδα» των Ταλιμπάν, μια επίλεκτη ομάδα των ανταρτών η οποία δρα κυρίως στην Κουντούζ και στη Χελμάντ.

Μόνο ένας αστυνομικός επιβίωσε, ενώ τρεις από τους δράστες επίσης σκοτώθηκαν, ανέφερε ο Χαμίντι.

Οι επιθέσεις έγιναν μέσα στη νύχτα, περί τις 03:00 τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδας) κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Κουντούζ-Τάχαρ, διευκρίνισε ο περιφερειάρχης, κατά τον οποίο εκλάπη ένα όχημα Χάμβι.

«Οι αστυνομικοί κοιμούνταν όταν οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν (…). Δυστυχώς δεκατρείς αστυνομικοί σκοτώθηκαν», είπε.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, ανέλαβε εξ ονόματος των ανταρτών την ευθύνη για τις επιθέσεις, διαβεβαιώνοντας πως οι Ταλιμπάν απέσπασαν «μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών».

Δεκάδες Χάμβι έχουν κλαπεί τα τελευταία χρόνια, από τα οποία αρκετά χρησιμοποιήθηκαν τελευταία ως αυτοκίνητα-βόμβες, για να διεισδύουν βομβιστές-καμικάζι σε βάσεις της αστυνομίας και του στρατού.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν επίσης την ευθύνη για μια επίθεση που διαπράχθηκε το Σάββατο στην επαρχία Γκάζνι (κεντρικό Αφγανιστάν) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννιά και να τραυματιστούν άλλοι δύο αστυνομικοί.

Η επίθεση άρχισε τα ξημερώματα και διήρκεσε δύο ώρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνήτη της επαρχίας Μοχάμαντ Αρίφ Νούρι. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία, ο στρατηγός Μοχάμαντ Ζαμάν, επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτό και διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις επιβολής της τάξης διατηρούν τον έλεγχο της βάσης όπου έγινε η επίθεση.

Ο ίδιος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον «δύο θέσεων της αστυνομίας που καταστράφηκαν».

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν το τελευταίο διάστημα σειρά επιθέσεων εναντίον βάσεων του στρατού και της αστυνομίας, κυρίως στο νοτιοανατολικό και στο κεντρικό τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 150 στελέχη τους μέσα σε πέντε ημέρες την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ