Έδωσε 32 εκατ. ευρώ για ένα κινεζικό μπολ 1.000 ετών – ΦΩΤΟ

Πολύ βαθιά στην τσέπη έβαλε το χέρι του ο αγοραστής ενώ κινεζικού μπολ, σε δημοπρασία που διοργάνωσε ο οίκος Sotheby’s. Πρόκειται για ένα μπολ ηλικίας χιλίων ετών της δυναστείας Σονγκ, το οποίο πωλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ έναντι του ποσού των 294,3 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ, δηλαδή κάτι παραπάνω από 32 εκατομμύρια ευρώ.

Το μπολ είναι μικρών διαστάσεων και έχει διάμετρο μόλις 13 εκατοστών. Χρονολογείται στην περίοδο 960-1127 και η τιμή εκκίνησης κυμάνθηκε στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s, πωλήθηκε ακριβότερα από μια κούπα κρασιού της δυναστείας Μινγκ που αγοράστηκε το 2014 στην τιμή των 30 εκατομμυρίων ευρώ από έναν μεγιστάνα της Σανγκάης, πασίγνωστο για τα ιλιγγιώδη χρηματικά ποσά που προσφέρει.

Το μπολ, που αρχικά προοριζόταν για τον καθαρισμό πινέλων, είναι ένα από τα σπάνια κομμάτια κινεζικής πορσελάνης που προέρχονται από την αυτοκρατορική αυλή της δυναστείας των Βόρειων Σονγκ. Μόλις τέσσερις πορσελάνες, ανάμεσά τους το συγκεκριμένο μπολ σε φωτεινό μπλε χρώμα, ανήκουν σε ιδιώτες συλλέκτες, πρόσθεσε ο οίκος δημοπρασιών.

Ο αγοραστής του μπολ Σονγκ ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Είναι ένα ποσό με το οποίο περνάμε σε ένα νέο κατώφλι για τα κινεζικά κεραμικά και σήμερα γράψαμε ιστορία με αυτό το κομμάτι», δήλωσε ο Νίκολας Τσόου, αντιπρόεδρος του Sotheby’s Ασίας.Πηγή πληροφοριών: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ