Μεξικό: Δραματική μάχη με τον χρόνο για τη σωτηρία των εγκλωβισμένων

Μάχη με τον χρόνο συνεχίζουν να δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Μεξικό για να απεγκλωβίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από τα συντρίμμια που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 7,1 Ρίχτερ.

Οι μεξικανικές αρχές διέψευσαν την Πέμπτη ότι υπάρχει ακόμα ένα μικρό κορίτσι ζωντανό στα συντρίμμια του ιδιωτικού σχολείου Ενρίκε Ρεμπσαμέν, οι προσπάθειες για τη διάσωση του οποίου έκαναν ολόκληρο τον κόσμο να κρατά την ανάσα του.

«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι όλα τα παιδιά είναι είτε δυστυχώς νεκρά, είτε στο νοσοκομείο, ή στα σπίτια τους», δήλωσε σε μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Άνχελ Σαρμιέντο, ανώτατο στέλεχος του σώματος Πεζοναυτών του Μεξικού, πρόσθεσε ωστόσο ότι πιθανόν υπάρχει ένας ενήλικος ακόμη παγιδευμένος κάτω από τα χαλάσματα του σχολείου.

Έπειτα από 48 ώρες και πλέον, μέλη σωστικών συνεργείων και εθελοντές συνέχιζαν χωρίς διακοπή την έρευνα στο ιδιωτικό σχολείο, όπου περίπου είκοσι μαθητές και μαθήτριες επτά ως δεκατριών ετών και τουλάχιστον έξι ενήλικοι έχασαν τη ζωή τους όταν το κτίριο κατέρρευσε.

Όπως και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, οι εθελοντές και τα μέλη των σωστικών συνεργείων άρχιζαν να δείχνουν σημάδια εξάντλησης.

Η Πόλα Δίας, μέλος της παγκοσμίου φήμης μονάδας «Τόπος» («Τυφλοπόντικες») -ενός εξειδικευμένου σώματος διασωστών που ιδρύθηκε στο Μεξικό μετά το σεισμό του 1985 που είχε 10.000 θύματα, κάλεσε τις αρχές να δείξουν «ευελιξία».

«Έπειτα από 72 ώρες, οι επιχειρήσεις διάσωσης διακόπτονται και αρχίζει η κατεδάφιση. Θα ήθελα να ζητήσω αυτό να μη γίνει απαρέγκλιτα. Να σκεφτούμε όχι μόνο αυτούς που είναι παγιδευμένοι μέσα αλλά κι αυτούς που αγωνιούν απ’έξω», είπε η 53χρονη.

Η φήμη ότι θα σταλούν πολύ σύντομα μπουλντόζες και βαριά μηχανήματα για να αρχίσουν να απομακρύνουν τα συντρίμμια προκάλεσαν εκδηλώσεις οργής από πολλούς, αναγκάζοντας τις αρχές να αντιδράσουν. «Δεν είμαστε ακόμη στη φάση που θα χρησιμοποιήσουμε εκσκαφείς στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει», ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Λουίς Φελίπε δε λα Πουέντε.

Το κύμα αλληλεγγύης των πολιτών μετά το σεισμό, που προκάλεσε τουλάχιστον 272 θανάτους, ήταν τόσο μεγάλο που οι αρχές και τα ΜΜΕ κάλεσαν τον κόσμο να μη στέλνει πλέον άλλα τρόφιμα που μπορεί να χαλάσουν. Καταρτίστηκαν λίστες από τα σωστικά συνεργεία για τα υλικά και τους εθελοντές που χρειάζονται, που ήδη βρίσκονται στη διαδικασία διαλογής.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ