Ανησυχία στην Κεντρική Αμερική για την τύχη των “Ονειροπόλων”

Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων του Μεξικού, του Ελ Σαλβαδόρ και της Γουατεμάλας εξέφρασαν ανησυχία και θλίψη χθες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να καταργηθεί σταδιακά το πρόγραμμα το οποίο προστατεύει εκατοντάδες χιλιάδες νέους, που είχαν μπει χωρίς χαρτιά στην αμερικανική επικράτεια όταν ακόμη ήταν ανήλικοι, από την απέλαση.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Κάρλος Σάδα επισήμανε ότι η απόφαση του Τραμπ δημιουργεί «άγχος, ανησυχία και φόβο». Η απόφαση ενδέχεται να πλήξει 625.000 μεξικανούς πολίτες, την πλειονότητα των σχεδόν 800.000 ανθρώπων που είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν κάτω από 16 ετών και προστατεύονται από την απέλαση χάρη στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο είναι γνωστό με το αρκτικόλεξο DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals).

«Το ζήτημα προκαλεί συναισθηματικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ όπως και στο Μεξικό», σημείωσε ο Σάδα σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση το ταχύτερο ώστε να τερματιστεί η αβεβαιότητα για τους «ονειροπόλους» (dreamers), όπως αποκαλούνται οι νέοι αυτοί.

Όσοι επιλέξουν να επιστρέψουν στο Μεξικό είναι καλοδεχούμενοι και η χώρα θα τους υποδεχθεί «με ανοικτές αγκάλες», διαβεβαίωσε ο Σάδα, υποσχόμενος βοήθεια στην εξεύρεση δουλειάς, τη μόρφωση και άλλα.

Η ανακοίνωση ότι το πρόγραμμα DACA, που τέθηκε σε εφαρμογή με εκτελεστικό διάταγμα του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2012, τερματίζεται έγινε την τελευταία ημέρα των συνομιλιών για τη Συμφωνία Ελεύθερων Εμπορικών Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), κάτι που αναμένεται ότι θα αυξήσει κι άλλο την ένταση στις διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ Ούγο Μαρτίνες δήλωσε χθες ότι θα συναντηθεί με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον και θα πιέσει να βρεθεί λύση μέσα στους επόμενους έξι μήνες, πριν η ισχύς του προγράμματος εκπνεύσει, ώστε να προστατευθούν οι 30.000 ως 60.000 πολίτες της χώρας που ενδέχεται να πληγούν.

«Είναι μια ανησυχητική κατάσταση (…). Θα ζητήσουμε να καταρτιστεί το συντομότερο ένας νόμος που να ανοίγει έναν δρόμο για να προχωρήσουμε, που να δημιουργεί μια γέφυρα για τους επωφελούμενους» από το πρόγραμμα αυτό, σημείωσε ο Μαρτίνες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γουατεμάλας ανέφερε από την πλευρά του ότι τα προξενεία της χώρας θα προσφέρουν βοήθεια στους χιλιάδες πολίτες της χώρας που προστατεύονται από το πρόγραμμα DACA, προσθέτοντας πως υπολογίζει στον «ανθρωπισμό» των αμερικανών κοινοβουλευτικών και καλώντας τους να μην αναγκάσουν τους νέους να εγκαταλείψουν τη χώρα όπου μεγάλωσαν.

Μια οργάνωση που προσφέρει βοήθεια στους μετανάστες στην Ονδούρα χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ «πολύ λυπηρή» και προειδοποίησε πως όσοι νέοι αναγκαστούν να επιστρέψουν στη χώρα από όπου κατάγονται θα διατρέξουν «μεγάλο κίνδυνο» λόγω της βίας των συμμοριών.

«Οι ζωές τους θα γίνουν πολύ πιο δύσκολες, θα τεθούν σε μεγάλο κίνδυνο», τόνισε η Σορ Βαλντέτ Ουίλεμαν, η διευθύντρια του Κέντρου Αρωγής στους Μετανάστες που Επιστρέφουν στην Ονδούρα (Centro de Atención al Migrante Retornado, CAMR).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ