Προβλέψεις στην Ιστορία που έπεσαν έξω

Πράγματα που σήμερα είναι δεδομένα, κάποτε θεωρήθηκαν απλώς μια «κακή» ιδέα. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γινόταν, αν αυτές οι απόψεις είχαν επικρατήσει;

Τηλεόραση – ραδιόφωνο – Κινηματογράφος

Το 1894, ο William Thomson, πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας της Βρετανίας, προέβλεψε ότι το ραδιόφωνο δεν θα είχε μέλλον. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι κατασκευές βαρύτερες του αέρα δεν μπορούν να πετάξουν.

Το 1927, ο H.M. Warner της γνωστής εταιρείας Warner Brothers, αναρωτήθηκε «ποιός θα ήθελε να ακούει τους ηθοποιούς να μιλάνε;»

Το 1936, ο Rex Lambert, εκδότης του περιοδικού Radio Times δήλωνε «η τηλεόραση δεν θα παίξει κανένα ρόλο στη ζωή μας.»

Υπολογιστές

Το 1943, ο Thomas Watson, πρόερδρος της IBM προβλέπει μια παγκόσμια αγορά για «πιθανώς πέντε υπολογιστές». Χρόνια πριν η ΙΒΜ λανσάρει τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή το 1981, η Xerox είχε ήδη επιτυχώς σχεδιάσει και χρησιμοποιήσει το πρώτο PC, αλλά αποφάσισε να επικεντρωθεί στην παραγωγή φωτοτυπικών μηχανημάτων.

Βέβαια, λίγα χρόνια πριν, η ΙΒΜ είχε προβλέψει ότι δεν χρειάζονται περισσότερα από 5000 φωτοτυπικά παγκοσμίως.

Το 1977, ο Ken Olson, ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών Digital Equipment Corporation, δήλωσε, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να θέλει κάποιος έναν υπολογιστή στο σπίτι του.

Μόδα

Το 1966, η γνωστή σχεδιάστρια Coco Chanel είπε για τις μίνι φούστες «είναι ένα κακόγουστο αστείο που δεν θα διαρκέσει. »

Μουσική

Το 1954, ένας οργανωτής συναυλιών απέλυσε τον Elvis Presley, λέγοντάς του χαρακτηριστικά «το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επιστρέψεις στην οδήγηση φορτηγών.»

Το 1962, η δισκογραφική εταιρεία Decca Records απέρριψε τους Beatles δηλώνοντας «δεν μας αρέσει ο ήχος τους, και η κιθάρα είναι πλέον ξεπερασμένη στη μουσική.»

Μεταφορές

Στις αρχές του 20ου αιώνα, είχε προβλεφθεί ότι η παγκόσμια αγορά θα έχει χώρο για μόλις 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα, επειδή «ο κόσμος θα ξέμενε από οδηγούς.»

Ο Ιρλανδός επιστήμονας, Dr. Dionysius Lardner (1793 – 1859)δεν πίστευε ότι τα τρένα μπορούν να γίνουν πολύ ταχύτερα. Έγραψε ότι : «Τα ταξίδια με τρένο σε υψηλές ταχύτητες δεν είναι πιθανά, γιατί οι επιβάτες θα πεθάνουν από ασφυξία».

Ο Henry Ford απέρριψε την πατέντα του Volkswagen Beetle, που του προσφέρθηκε δωρεάν, λόγω κακού σχεδιασμού.

Το 1899, ο Charles H. DUELL, επίτροπος του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών των Ηνωμένων Πολιτειών, διαβεβαίωσε τον τότε πρόεδρο McKinley πως «ό,τι μπορεί να εφευρεθεί, έχει ήδη εφευρεθεί.»

Πηγή: perierga.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ