Βρετανία: Συμφωνία επί της αρχής για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατέληξε σε «ένα γενικό περίγραμμα συμφωνίας» με το μικρό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία αναμένεται να της επιτρέψει να κυβερνήσει, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας έδωσε το πράσινο φως σε ένα γενικό περίγραμμα συμφωνίας επί της αρχής για την υποστήριξη της συντηρητικής κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντάουνινγκ Στριτ.

Μερικές ημέρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, η υποστήριξη των δέκα βουλευτών του DUP ήταν απαραίτητη προκειμένου να δώσει μια μικρή πλειοψηφία στους Συντηρητικούς της Μέι που υπέστησαν την Πέμπτη μεγάλες απώλειες στις βουλευτικές εκλογές.

Η πρωθυπουργός είχε προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές με σκοπό να διευρύνει την κυριαρχία της στη Βουλή των Κοινοτήτων ενόψει του Βrexit. Όμως, αντί να κερδίσουν έδαφος, οι Τόρις έχασαν 12 έδρες και βρέθηκαν με 318 βουλευτές, οκτώ λιγότερους από τους 326 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Εξ ου και η απόλυτη ανάγκη των δέκα εδρών του DUP, ενός περιφερειακού υπερ-συντηρητικού προτεσταντικού κόμματος, που θα επιτρέψει στην Τερέζα Μέι να έχει την απαραίτητη υποστήριξη για να κυβερνήσει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ