Ο Γερμανός υπουργός & το χαλί…

Συνεχίζεται η έρευνα από την Εισαγγελία του Βερολίνου σχετικά με την υπόθεση του …ιπτάμενου χαλιού του υπουργού Ανάπτυξης της Γερμανίας, Ντιρκ Νίμπελ (FDP), ο οποίος ελέγχεται για ενδεχόμενη απόπειρα φοροδιαφυγής.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Αφγανιστάν, ο Γερμανός αξιωματούχος αγόρασε ένα χειροποίητο χαλί αξίας 1100 ευρώ, το οποίο ωστόσο, επειδή δεν χωρούσε στις αποσκευές του, μεταφέρθηκε στην Γερμανία με πτήση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών. Στο αεροδρόμιο το χαλί παρελήφθη από τον οδηγό του υπουργού, ο οποίος, καθώς δεν είχε ανάλογη εντολή, παρέλειψε να το δηλώσει στις τελωνειακές αρχές.

Η υπόθεση διέρρευσε από υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την γερμανική νομοθεσία, η εισαγωγή από χώρα έκτος Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβαρύνεται με φόρο 19%, ενώ το αφορολόγητο όριο είναι στα 430 ευρώ. Ωστόσο εκτός από τον φόρο, σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο κ. Νίμπελ γλίτωσε επιπλέον 4.000 ευρώ –καθώς τόσο υπολογίζεται το κόστος της μεταφοράς του εν λόγω χαλιού.

Ο ίδιος ο κ. Νίμπελ, (ο οποίος πριν από λίγες ημέρες, αναφερόμενος στην Ελλάδα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μετατραπεί από ανεπτυγμένη σε αναπτυσσόμενη χώρα) παραδέχθηκε το λάθος του, αλλά υποστήριξε ότι ο ίδιος, απλά ήθελε να στηρίξει την εγχώρια αγορά του Αφγανιστάν. Παρότι ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι η συνεργασία του υπουργού με την καγκελάριο δεν θα επηρεαστεί –εφόσον τακτοποιήσει το θέμα ο Νίμπελ- ήδη, σήμερα το πρωί, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών ζήτησε την παραίτησή του υπουργού Ανάπτυξης.   Το χαλί του Ντιρκ Νίμπελ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ