Πιτέλα: Ανακούφιση για τη Γαλλία και την Ευρώπη η νίκη του Μακρόν

Την «καθαρή νίκη» του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας χαιρέτισε ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από λίγο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ο Τζιάνι Πιτέλα τονίζει ότι η νίκη Μακρόν αποτελεί ανακούφιση για τη Γαλλία και την Ευρώπη, καθώς απεφεύχθη το χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η νίκη αυτή αφήνει παράλληλα μια «πικρή γεύση», καθώς η ακροδεξιά υποψήφια που είχε στόχο την διάλυση της ΕΕ πήρε πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων.

Ο Πιτέλα τονίζει ότι οι γαλλικές εκλογές αποκάλυψαν σημαντικές κοινωνικές και πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των υπερασπιστών της ανοιχτής κοινωνίας και αυτών που νιώθουν ότι αδικούνται από την παγκοσμιοποίηση. «Αυτή η ρωγμή δεν είναι καινούργια ούτε και μοναδική στη Γαλλία. Επηρεάζει άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες και ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Περιοχές όπου οι δεξιές δυνάμεις συνεχίζουν να ευημερούν. Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να παραμένει αδρανής και να περιμένει να περάσει η καταιγίδα», επισημαίνει ο Πιτέλα.

Καταλήγοντας ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καλεί το νέο Πρόεδρο της Γαλλίας να μιλήσει στους εκατομμύρια Γάλλους πολίτες που εξέφρασαν αμφιβολίες για την Ευρώπη και το πρόγραμμά της, λέγοντας πως «θα ήταν μεγάλο λάθος αν αγνοήσουμε αυτές τις ανησυχίες». «Από την πλευρά μας οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουμε ξεκινήσει τον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης. Πρέπει να αφήσουμε τη λιτότητα και να δώσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, για να επιστρέψουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη», καταλήγει ο Τζιάνι Πιτέλα.ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ