Τουρκία: Αμφισβητεί τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης

H τροποποίηση που έγινε την τελευταία στιγμή στον εκλογικό κανονισμό θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην Τουρκία δήλωσε ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Καταγγέλλοντας την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα των εκλογικών τμημάτων, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε πως οι αρχές «κατέστησαν θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος» και «επισκίασαν την απόφαση του έθνους».

Ο ίδιος επισήμανε ότι εκείνοι που υποστήριξαν το «ναι» στο δημοψήφισμα ενδεχομένως παραβίασαν τα όρια του νόμου.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας κατέστησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας αμφισβητούμενο με την απόφασή της, που πάρθηκε ενώ η ψηφοφορία βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, να δεχθεί ως έγκυρα ψηφοδέλτια που δεν ήταν σφραγισμένα σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου.

«Δεν μπορεί κάποιος να αλλάζει τους κανόνες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού· βάσει του νόμου, ψηφοδέλτια που δεν έχουν σφραγίδες δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρα. Σεβόμαστε τη λαϊκή ψήφο, αλλά η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής την επισκιάζει. Κάθε κρατικός φορέας οφείλει να συμμορφώνεται προς τον νόμο. Η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής κατέστησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αμφισβητούμενο», είπε ο Κιλιτσντάρογλου στους δημοσιογράφους χθες.

Ακόμη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε πως σύμφωνα με την καταμέτρηση του κόμματός του, το ποσοστό των ψήφων υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος ξεπέρασε το 50%.

Ο πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής Σαντί Γκιουβέν εξήγησε ότι η απόφαση να θεωρηθούν έγκυρα ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδες, με την προϋπόθεση ότι δεν μεταφέρονταν από αλλού στα εκλογικά τμήματα, πάρθηκε για να εξασφαλιστεί πως οι πολίτες θα μπορούσαν να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα αν εξαντλούνταν τα σφραγισμένα ψηφοδέλτια. Ο Γκιουβέν σημείωσε ότι παρόμοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί στο παρελθόν.

Ο Γκιουβέν είπε ότι τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε 11 ως 12 ημέρες, αλλά τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το «ναι» επικράτησε.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα όπως τα μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το «ναι» συγκέντρωσε το 51,4% των ψήφων με το 99,9% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ