Ιράν προς ΗΠΑ: Η σύμμαχός σας Σαουδική Αραβία ο “μεγαλύτερος εξαγωγέας τρομοκρατίας”

Το Ιράν απέρριψε την κατηγορία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις ότι είναι ο «κυριότερος εξαγωγέας τρομοκρατίας» και υποστήριξε ότι ο βασικός υποστηρικτής της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο είναι η Σαουδική Αραβία, ένας από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ.

«Ορισμένες χώρες των οποίων ηγείται η Αμερική είναι αποφασισμένες να αγνοήσουν τη βασική πηγή της τρομοκρατίας των τακφίρι και του ουαχαμπισμού», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι όροι που χρησιμοποίησε παραπέμπουν στην ιδεολογία των σκληροπυρηνικών σουνιτικών ένοπλων οργανώσεων και στην εκδοχή του ισλάμ που εφαρμόζεται στη Σαουδική Αραβία.

Η Σαουδική Αραβία διαψεύδει ότι προσφέρει υποστήριξη σε τρομοκράτες και έχει εξαπολύσει ένα κύμα καταστολής των τζιχαντιστών στο εσωτερικό φυλακίζοντας χιλιάδες, εμποδίζοντας εκατοντάδες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν και πλήττοντας διαύλους χρηματοδότησης των εξτρεμιστών.

Το Ιράν, μια σιιτική δύναμη, και η Σαουδική Αραβία, προπύργιο του σουνιτικού ισλάμ και στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, είναι ορκισμένοι εχθροί και συχνά ανταλλάσσουν κατηγορίες περί υποστήριξης της τρομοκρατίας. Οι σχέσεις των δύο κρατών έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο καθώς υποστηρίζουν αντίπαλες δυνάμεις στους πολέμους στην Υεμένη, στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ.

«Το ότι δίνεται η λάθος διεύθυνση όταν γίνονται αναφορές στις ρίζες και στις οικονομικούς και ιδεολογικούς πόρους της τρομοκρατίας είναι ένας από τους βασικούς λόγους της έλλειψης επιτυχίας των διεθνών αντιτρομοκρατικών προσπαθειών», πρόσθεσε ο Γασεμί.

Ο Γασεμί έκανε την τοποθέτηση αυτή απαντώντας σε δηλώσεις του Μάτις προχθές Παρασκευή. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας ερωτήθηκε αν επιμένει στο σχόλιο που είχε κάνει το 2012, όταν είχε πει πως οι τρεις σημαντικότερες απειλές για τη χώρα του είναι «το Ιράν, το Ιράν και το Ιράν».

«Τότε (…) ήμουν επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης και (το Ιράν) ήταν ο βασικός εξαγωγέας τρομοκρατίας, ειλικρινά, ήταν ο βασικός κρατικός υποστηρικτής της τρομοκρατίας και συνεχίζει αυτή τη συμπεριφορά και σήμερα», απάντησε ο Τζέιμς Μάτις στους δημοσιογράφους.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ