Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την τουρκική οικονομία

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε σε «αρνητική», από «σταθερή», την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Τουρκίας, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των θεσμών της, καταφέρνοντας νέο πλήγμα σε μια αναδυόμενη οικονομία η οποία δυσκολεύεται να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Άλλοτε μια από τις πλέον υποσχόμενες αναπτυσσόμενες οικονομίας, η Τουρκία έχει τρωθεί από τις εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, της αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

«Οι ενέργειες που αναλήφθηκαν για να μειωθεί η αντίσταση έναντι της κυβέρνησης από τον περασμένο Ιούλιο υπονόμευσαν το διοικητικό δυναμικό της χώρας και έπληξαν την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Moody’s.

«Εν μέρει συνεπεία αυτού, η Τουρκία αντιμετώπισε περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξής της».

Ο οίκος επιβεβαίωσε εξάλλου ότι τοποθετεί στη βαθμίδα Ba1 –στο επίπεδο των «σκουπιδιών», κατά την ορολογία των αγορών– το αξιόχρεο των κρατικών αξιόγραφων της Τουρκίας.

Όταν ο Moody’s είχε υποβαθμίσει πέρυσι την Τουρκία στο επίπεδο των σκουπιδιών, η απόφασή της είχε επικριθεί έντονα από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά. Αλλά οι άλλοι μεγάλοι οίκοι τον μιμήθηκαν.

Η τελευταία εναπομείνασα αξιολόγηση των τουρκικών κρατικών ομολόγων ως επένδυσης ήταν αυτή του Fitch Ratings, που τα υποβάθμισε τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ