• Τη "γλιτώνει" ο Αμαζόνιος

  5:15 πμ, Τετάρτη 06 Ιουν 2012 5:15 πμ, Τετάρτη 06 Ιουν 2012

  Ο ρυθμός της εκδάσωσης στα τροπικά δάση του Αμαζονίου στη Βραζιλία μειώθηκε στο ιστορικά πιο χαμηλό καταγεγραμμένο επίπεδο αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά στοιχεία, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση στην Μπραζίλια, δύο εβδομάδας πριν φιλοξενήσει την διάσκεψη του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη (Rio+20).

  «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό εκδάσωσης στην ιστορία», είπε η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Ισαμπέλα Τεσέιρα.

  Συνολικά 6.418 χλμ. τροπικού δάσους αποψιλώθηκαν από τον Αύγουστο του 2010 ως τον Ιούλιο του 2011, είπε η υπουργός, προσθέτοντας ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε δορυφορικές φωτογραφίες και δεδομένα που συνέλεξε το εθνικό ινστιτούτο διαστημικής έρευνας. Η εκδάσωση μειώθηκε κατά 8% από τα 7.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα οποία είχε σημειωθεί μαζική υλοτομική δραστηριότητα από τον Αύγουστο του 2009 ως τον Ιούλιο του 2010.

  Παρ' όλη την καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών, τόνισε η Τεσέιρα, η Βραζιλία διατηρεί το 81,2% της βλάστησής της.

  Η ανακοίνωση έγινε την ημέρα προστασίας του Περιβάλλοντος, ενώ η πρόεδρος της Βραζιλίας ΝτίλμαΡουσέφ -η οποία πρόσφατα άσκησε βέτο σε σημαντικά τμήματα της νομοθεσίας για τα δάση που οικολογικές οργανώσεις είχαν καταγγείλει- υπέγραψε διατάγματα με τα οποία αυξάνεται κατά 10.000 χλμ.2 η έκταση των δασικών περιοχών που θεωρούνται προστατευόμενες στην πολιτεία Αμασόνας και στις οποίες κατοικούν ιθαγενείς, ενώ θέσπισε παράλληλα "πράσινα" κριτήρια για τις κρατικές δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες (16% του ΑΕΠ). Κατά την Ρουσέφ, στη Βραζιλία αντιστοιχεί «το 75% του συνόλου των περιοχών που κηρύχθηκαν προστατευόμενες παγκοσμίως από το 2003».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα