Spiegel: Οι γερμανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν δημοσιογράφους των BBC, Reuters, NY Times

Σε μια αποκάλυψη-βόμβα προέβη στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα το γερμανικό περιοδικό, Spiegel.

Το περιοδικό αποκάλυψε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας (BND) κατασκόπευε τους δημοσιογράφους μέσων ενημέρωσης ξένων χωρών, όπως του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC, της αμερικανικής εφημερίδας New York Times και του πρακτορείου Reuters. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η BND συμπεριέλαβε από το 1999 τουλάχιστον 50 νούμερα τηλεφώνων, φαξ ή φαξ ή διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δημοσιογράφων ή συντακτικών ομάδων στον κατάλογο υποκλοπών. Ταυτόχρονα, το περιοδικό δεν διευκρινίζει εάν οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας συνεχίζουν και σήμερα την παρακολούθηση.

Σε ερώτηση από το Γαλλικό Πρακτορείο, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι δεν γνώριζει «πόσο χρόνο ήταν ενεργό το δίκτυο παρακολούθησης», εκτιμώντας ότι «εικάζουμε ότι δεν είναι πλέον ενεργό, όμως δεν είμαστε βέβαιοι».

Επίσης, σε αυτόν τον κατάλογο, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό βασιζόμενο σε έγγραφα που κατέχει, βρίσκονται «πολλές δεκάδες» νούμερα τηλεφώνων δημοσιογράφων που εργάζονται για λογαριασμό του BBC στα γραφεία του στο Λονδίνο ή το Αφγανιστάν, αλλά και μέλη της ομάδας σύνταξης των διεθνών ειδήσεων, του BBC World.

«Απογοητευτήκαμε όταν μάθαμε αυτές τις καταγγελίες», ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του BBC στο AFP για το θέμα.

Υπό παρακολούθηση ήταν νούμερο τηλεφώνου της αμερικανικής εφημερίδας New York Times στο Αφγανιστάν, όπως και τα κινητά και δορυφορικά τηλέφωνα του πρακτορείου Reuters στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και τη Νιγηρία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Spiegel.

Τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Der Spiegel «δεν καλύπτουν το σύνολο των πρακτικών παρακολούθησης της BND, αλλά μονάχα ένα μέρος. Γι’ αυτό ακριβώς ο κατάλογος ΜΜΕ δεν είναι ενδεχομένως πλήρης», διευκρίνισε o δημοσιογράφος του περιοδικού, Μάρτιν Κνόμπε.

Δείτε το δημοσίευμα:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ