• Έκρυθμη η κατάσταση στο Περού

  2:35 πμ, Τετάρτη 30 Μάι 2012 2:35 πμ, Τετάρτη 30 Μάι 2012

  Το Περού έθεσε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για διάστημα 30 ημερών τη νότιο επαρχία Εσπινάρ, έπειτα από τον θάνατο δύο ανθρώπων σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία.

  Οι διαδηλωτές διεκήρυσσαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο εξόρυξης στην Τιντάγια, το οποίο έχει αναλάβει η ελβετική εταιρεία Xstrata στην νοτιοανατολική περιοχή του Κούσκο. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίσθηκαν στα επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν χθες.

  Η περουβιανή εφημερίδα Ελ Κομέρσιο, επικαλούμενη τον δήμαρχο της Εσπινάρ Όσκαρ Μογιοουάνκα, τονίζει πως άλλοι δύο άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο νωρίς σήμερα το πρωΐ. Ο δήμαρχος κατηγόρησε την αστυνομία πως πυροβόλησε εξ επαφής τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους.

  «Δεν επικροτούμε τη βία απ’ όπου και εάν προέρχεται αυτή. Εμείς συνεργαζόμαστε με τις εθνικές και περιφερειακές αρχές προκειμένου να θεμελιώσουμε έναν διάλογο με όσους αναμειγνύονται στις διαμαρτυρίες τούτες, προκειμένου να βρεθεί μία λύση και να αποκατασταθεί η τάξη και η γαλήνη στην περιοχή», τόνισε σήμερα εκπρόσωπος της Xstrata.

  Όπως ανακοίνωσε στέλεχος της αστυνομίας 76 αστυνομικοί και 10 πολίτες τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

  Στην Εσπινάρ έχει κηρυχθεί τις τελευταίες οκτώ ημέρες απεργία, προκειμένου να διασαλπισθεί εντονότερα το αίτημα των κατοίκων να σταματήσουν οι εργασίες εξόρυξης, καθώς κατηγορούν την Χstrata ότι μολύνει τους ποταμούς και προκαλεί πολλές άλλες περιβαλλοντικές βλάβες.

  «Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές μας αποδόσεις, οι εργασίες μας συμμορφούνται πλήρως με τις προϋποθέσεις που επιτάσσει ο νόμος».

  Άλλο ένα από τα αιτήματα των κατοίκων αφορά την αύξηση από 3% σε 30% των ποσοστών από τα κέρδη της Xstrata που θα επιστρέφουν στην κοινότητα υπό τη μορφή κοινωνικών προγραμμάτων.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα