• Πώς θα βγει η Ελλάδα από την κρίση;

  2:30 μμ, Σαββατο 26 Μάι 2012 2:30 μμ, Σαββατο 26 Μάι 2012

  Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», βρήκε πέντε προσωπικότητες από την Γαλλία και την Ελλάδα και τους ζήτησε να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: «Πως θα βγει η Ελλάδα από την κρίση;»

  Έκπληξη αποτελεί η απάντηση του Ζακ Σαπίρ, ενός γάλλου οικονομολόγου, ο οποίος συντάσσεται με τη θέση του Αλέξη Τσίπρα, αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, περί διαπραγμάτευσης του μνημονίου. Ταυτόχρονα, θεωρεί πως «οι χώρες της ΕΕ θα επενδύσουν στην ελληνική οικονομία είτε η Ελλάδα μείνει είτε αποχωρήσει από το ευρώ και υποτιμήσει τη δραχμή. Τη δεύτερη λύση, όσο επίπονη και αν είναι, τη θεωρώ προτιμότερη από το μνημόνιο».

  Στο ερώτημα αυτό απάντησε και ο Γκι Μπυρζέλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ, υποστηρίζοντας πως η παραμονή των Ελλήνων στο ευρώ και η μείωση των μέτρων λιτότητας δεν είναι μια επιθυμία αντιφατική : «Δεν θα είχαν αντίρρηση (οι Έλληνες) να κάνουν τις θυσίες που απαιτεί ένα πραγματικό κράτος, αλλά αυτές να εφαρμοστούν με πνεύμα ισότητας και υπευθυνότητας».

  Ο Έλληνας συγγραφέας, Νίκος Δήμου, με τη σειρά του δηλώνει: «Αυτό που μας χρειάζεται, είναι να αλλάξουμε νοοτροπία. Ήρθε ο καιρός να βγούμε από τον λήθαργο και να ανοιχτούμε στον εκσυγχρονισμό. Ποιος ξέρει; Η κρίση ίσως έχει και μια ευεργετική επίπτωση».

  «Είμαι πεπεισμένος ότι η επικρατούσα άποψη είναι τελείως λανθασμένη και ότι η μοναδική πιθανότητα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ είναι να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της συμφωνίας "διάσωσής" της», αναφέρει ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής οικονομικών.

  Η γαλλίδα Κατρίν Ζέρστ, θεωρεί πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους, που θα συμπεριλαμβάνει όχι μόνο το χρέος του ελληνικού κράτους αλλά και το σύνολο των χρεών των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων». Σε αυτό πρέπει να προστεθεί ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα».

  Πηγή: lemonade.fr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα