Γερμανικός Τύπος: Η ελληνική κρίση χτυπά ξανά σε ακατάλληλη στιγμή

«Μια κρίση σε ακατάλληλη στιγμή» είναι ο τίτλος άρθρου της Handelsblatt που υπογράφουν τρεις ανταποκριτές της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Αθήνα με θέμα τη νέα διαμάχη μεταξύ Ευρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ και μήλον της έριδος ξανά το ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης.

«Μια συμφωνία στο πλαίσιο της διαμάχης για το ελληνικό χρέος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Κατά ειρωνική σύμπτωση, σε αυτή τη μοιραία χρονιά για την Ευρώπη οι κρίσεις επιστρέφουν», αναφέρει το άρθρο. «Το φάντασμα του Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο. Όχι μόνο στην Αθήνα. Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συζητείται εάν θα μπορούσε και αυτή τη χρονιά να συμβεί εκείνο που αποφεύχθηκε το καλοκαίρι του 2015: η αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.» Σύμφωνα με την εφημερίδα η κατάσταση στην Ελλάδα ενδέχεται να φτάσει και πάλι σε επικίνδυνο σημείο φέτος το καλοκαίρι. «Το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο τα πράγματα θα σοβαρέψουν. Τότε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να καταβάλει 7,4 δισ. ευρώ για επιτόκια και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Χωρίς νέες οικονομικές ενέσεις αυτό δεν γίνεται να επιτευχθεί».

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά επίσης ότι η επίσκεψη του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα δεν αναμένεται να κομίσει πολλά. «Λείπει η διαπραγματευτική βάση». Από τη μια πλευρά οι Βρυξέλλες «βλέπουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα με πραγματικά θετική ματιά». Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ εμμένει στις δικές του αρχικές προβλέψεις παραμένοντας απαισιόδοξο. «Πρόκειται για μια παλιά διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον. Από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης οι Ευρωπαίοι είχαν την τάση να εξωραΐζουν την κατάσταση στην Ελλάδα για να εκτονώσουν την κρίση. Κι όμως το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται». Η Handelsblatt κλείνει με αναφορές στα εσωπολιτικά αγκάθια που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας: την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 εδρών, την αυξανόμενη αντίδραση για νέα μέτρα και τέλος την δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος της ΝΔ και του αρχηγού της, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μεταρρυθμιστής σε θέση αναμονής

Με αφορμή τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο η Frankfurter Allgemeine Zeitung περιγράφει σε άρθρο της τον αρχηγό της ΝΔ ως «έναν μεταρρυθμιστή της Ελλάδας σε θέση αναμονής». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει η εφημερίδα, «ελπίζει στη μεγάλη ανάκαμψη, ωστόσο προς το παρόν εκπροσωπεί την αντιπολίτευση». Παρά τον αέρα νίκης που του δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, με ποσοστά που αγγίζουν το 33%, η FAZ εκτιμά ότι η προσφυγή στις κάλπες θα αργήσει, μιας και όλοι οι βουλευτές του νυν κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ANEΛ γνωρίζουν ότι μια ψήφος δυσπιστίας κατά του Τσίπρα θα σήμαινε γι αυτούς το τέλος της καριέρας τους. Για το λόγο αυτό όλοι συσπειρώνονται, θέλοντας να κρατηθούν «μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο εκλογικό ραντεβού του 2019».

Τέλος, η Tagesspiegel παρουσιάζει επίσης πορτρέτο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τίτλο «Εναλλακτική από την Αθήνα», σημειώνοντας ότι ο συντηρητικός επικεφαλής της αντιπολίτευσης παρουσιάζεται ως εκείνος που θα ξαναφέρει την ελπίδα στη χώρα. Ωστόσο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να μεταρρυθμίσει όχι μόνο τη χώρα αλλά πρώτα-πρώτα το κόμμα του, το οποίο  κατηγορήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν ότι στήριξε το πελατειακό κράτος.

«Κατά ειρωνικό τρόπο η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα χρήματα για τεθωρακισμένα» είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα της Welt, στο οποίο ο αρθρογράφος σχολιάζει τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS) αναφορικά με τις κρατικές δαπάνες για στρατιωτικά εξοπλιστικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα σημειώνει: «Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την εσωτερική τους ασφάλεια. Ωστόσο ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με ανάλυση του IISS οι δαπάνες των Ευρωπαίων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς μειώθηκαν κατά το περασμένο έτος σε σχέση με την αυξανόμενη οικονομική τους δύναμη».

Όπως επισημαίνεται όμως στη συνέχεια «μόνο δύο χώρες στην Ευρώπη, βάσει ανάλυσης Βρετανών ερευνητών, δαπανούν πάνω από το προβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ τους για εξοπλιστικά συστήματα.». Πρόκειται για την Εσθονία και την Ελλάδα. «Η Εσθονία και η υπερχρεωμένη Ελλάδα δαπάνησαν αντιστοίχως 2,2% και 2,4% του ΑΕΠ τους για τον στρατό τους». Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα συμφωνήσει στον στόχο του 2% για τις στρατιωτικές δαπάνες. Ωστόσο χώρες με μεγάλη στρατιωτική ισχύ όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Πολωνία δαπανούν πολύ λιγότερα σε σχέση με την Ελλάδα, μάλιστα κάτω από το απαιτούμενο 2%.

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε επίσης:

Βίζερ: Δεν υπάρχει ζήτημα Grexit – Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Στόχος η συμφωνία τον Μάρτιο, αλλά με προληπτικά μέτρα

La Tribune: Η παγίδα του Σόιμπλε για το Grexit και το “σκουλήκι” ΔΝΤ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ