Τα πρώτα Grammy στην Μπιγιονσέ και τον Ντέιβιντ Μπάουι

Ο Ντέιβιντ Μπάουι κέρδισε δύο βραβεία Grammy μετά θάνατον χθες, πριν τη μετάδοση της τελετής, όπου η ποπ σούπερσταρ Μπιγιονσέ αναμένεται να κάνει την πρώτη της εμφάνιση μετά από την ανακοίνωσή της ότι περιμένει δίδυμα.

Ο Μπάουι, που πέθανε τον Ιανουάριο του 2016, κέρδισε τα βραβεία Grammy στην κατηγορία παρουσίασης και μη-κλασικής επεξεργασίας για το τελευταίο του άλμπουμ “Blackstar”, το οποίο κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν τον θάνατό του από καρκίνο στα 69.

Τα βραβεία είναι τα πρώτα μουσικά Grammy που απονεμήθηκαν στον Μπάουι, στον οποίο απονεμήθηκε ένα βραβείο Grammy για το σύνολο του έργου του το 2006 και ένα το 1985 για ένα βίντεο, καθώς δεν είχε κερδίσει ποτέ κάποιο άλμπουμ ή τραγούδι του.

Ο Βρετανός τραγουδιστής έχει προταθεί επίσης για άλλες τρεις κατηγορίες αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία κατηγορία (άλμπουμ της χρονιάς), για την οποία το βραβείο θα δοθεί προς το τέλος μιας τρίωρης τελετής.

Η Μπιγιονσέ, 35 ετών, αναμένεται να τραγουδήσει στη τελετή, όπου υπερτερεί των άλλων μουσικών έχοντας προταθεί σε εννιά κατηγορίες βραβείων, και συναγωνίζεται για το άλμπουμ της χρονιάς με το “Lemonade”, ένα εντυπωσιακό άλμπουμ που αναφέρεται στα θέματα φυλής, φεμινισμού, προδοσίας και ψυχολογικής ενδυνάμωσης.

Πριν την έναρξη του τηλεοπτικού σόου, η Μπιγιονσέ κέρδισε ένα Grammy για το καλύτερο μουσικό βίντεο για single για το “Formation”, το οποίο έχει έντονη πολιτική χροιά.

Η τραγουδίστρια ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της την 1η Φεβρουαρίου με ένα μήνυμα και μια σειρά φωτογραφιών όπου φαίνεται να επιδεικνύει περήφανα την κοιλιά της, το οποίο μήνυμα έσπασε τα ρεκόρ των κοινωνικών ιστότοπων σε αναμετάδοση.

Άλλοι καλλιτέχνες που αναμένονται στη τελετή περιλαμβάνουν την Κέιτι Πέρι, την Lady Gaga, τους The Weeknd, τους Bruno Mars, την Αντέλ, την Ντέμι Λοβάτο, τον υποψήφιο για καλύτερο νέο καλλιτέχνη Chance the Rapper, τους A Tribe Called Quest, την Κέρι Άντεργουντ, την Αλίσια Κις, και τον υποψήφιο για το άλμπουμ της χρονιάς στην κατηγορία Americana, Sturgill Simpson.

Η Μπιγιονσέ συναγωνίζεται με την Bρετανίδα Αντέλ, η οποία είναι η μόνη άλλη καλλιτέχνης που έχει προταθεί και για τις τρεις πρώτες κατηγορίες (άλμπουμ, τραγούδι και δίσκος της χρονιάς), για το “25”, το οποίο κυκλοφόρησε μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας νέου άλμπουμ της.

Τα βραβεία Grammy όμως αυτή τη χρονιά θα αφορούν τόσο τους απόντες φίλους όσο και τους συμμετέχοντες στη τελετή.

Έχουν επίσης προγραμματιστεί να τιμηθούν οι μεγάλοι της μουσικής Πρινς και Τζορτζ Μάικλ, οι οποίοι έφυγαν αναπάντεχα το 2016. Ο μουσικός της τζαζ Αλ Τζάρρο, 76, ο οποίος είχε κερδίσει επτά Grammy, πέθανε στο Λος Άντζελες την Κυριακή λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η τελετή απονομής των βραβείων.

Μερικά από τα μεγαλύτερα σύγχρονα ονόματα της μουσικής δεν θα παραστούν. Ο Φρανκ Όσιαν δεν υπέβαλλε το “Blonde” στα βραβεία, παρά τις θετικές κριτικές, επειδή θεωρεί την οργάνωση εκτός πραγματικότητας όσον αφορά τους νεαρούς μαύρους καλλιτέχνες. Ο Τζάστιν Μπίμπερ και ο Κάνιε Ουέστ δεν αναμένονται να παραστούν για παρόμοιους λόγους, παρότι έχουν προταθεί πολλαπλές φορές. Και ο καναδός ράπερ Ντρέικ, του οποίου το άλμπουμ “Views” είχε τις καλύτερες πωλήσεις παγκόσμια το 2016, και ο οποίος έχει προταθεί οκτώ φορές για Grammy, βρίσκεται σε περιοδεία στην Αγγλία.

Με παρουσιαστή τον Τζέιμς Κόρντεν, η τελετή των Βραβείων Grammy επιλεγμένων από καλλιτέχνες, παραγωγούς και άλλα μέλη από όλα τα είδη μουσικής, θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι CBS από τις 3:00 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα (Δευτέρα) πρωί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στον Ντέιβιντ Μπόουι – ΦΩΤΟ

Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος της τζαζ Αλ Τζάρρο – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ