SZ: Τεστ αντοχής για το ευρώ

«Το κοινό νόμισμα βρίσκεται ενώπιον μιας δοκιμασίας αντοχής υπαρξιακής φύσης. Μετά τις γαλλικές εκλογές, το Βερολίνο ενδέχεται να χάσει τον σημαντικότερο εταίρο του. Και μέσα σε όλα αναζωπυρώνεται και πάλι η διαμάχη για την Ελλάδα» αναφέρει δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Το άρθρο επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στις κρίσιμες εκλογές που αναμένονται προσεχώς σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει εκ νέου η Ευρωζώνη.

Ειδικότερα όμως σε σχέση με την πρώτη κατά χρονολογική σειρά εκλογική αναμέτρηση, αυτή της Ολλανδίας και τον ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει σε αυτήν το ελληνικό ζήτημα, η εφημερίδα γράφει: «Οι ολλανδικές εκλογές κινδυνεύουν να επισκιαστούν από ένα διαρκές τεστ αντοχής που καλά κρατεί εδώ και επτά χρόνια: τη διαμάχη για το ελληνικό χρέος. Όπως και η γερμανική βουλή, έτσι και η ολλανδική, είχε επικυρώσει το τρίτο πρόγραμμα δανειακής βοήθειας υπό τον όρο της συμμετοχής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής το ΔΝΤ δεν έχει εκπληρώσει αυτόν τον όρο. Εάν το ΔΝΤ δεν λάβει μέρος, τότε το πρόγραμμα αυτό τελειώνει για την Ολλανδία, αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Από τη σκοπιά της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη, όπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της χώρας, θα ήταν καλύτερο εάν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληγαν σε μια συνεννόηση με το ΔΝΤ. Το πρόβλημα είναι μόνο το εξής: ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν πράξεις από την Αθήνα».

Η εφημερίδα, κλείνοντας, υπενθυμίζει ότι για το ΔΝΤ προέχει το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης, η οποία όμως είναι στάσιμη. «Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΕΜΣ δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Αθήνα. ‘Όσο δεν έρχεται κανένα μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση, ότι σκέφτεται στα σοβαρά τι κάνει, τότε δεν έχει νόημα να μεταβούμε στην Αθήνα’, λέγεται στις Βρυξέλλες». Από την άλλη πλευρά, αναφέρει η εφημερίδα, ο Σόιμπλε αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική εάν θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Στο μεταξύ «οι αγορές είναι ήδη ανήσυχες. Σε αντίθεση με την Γαλλία και την Ολλανδία, η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα είναι περιορισμένη. Πράγμα που σημαίνει επίσης ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τις χώρες του ευρώ. Γιατί αυτοί εν τέλει αποφασίζουν πόση πίεση θα ασκηθεί στο τέλος στην Αθήνα -και κατά συνέπεια στο ευρώ.»

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε επίσης:

FT: Η Ευρωζώνη πρέπει να χάσει τη μάχη με το ΔΝΤ

Κρούγκμαν: Τρελό να ζητάς από την Ελλάδα πλεόνασμα 3,5%

Πιτέλα: Ο Σόιμπλε προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ