Καμπανάκι από τη FAZ για το προσφυγικό και στην Κύπρο

Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung γίνεται εκτενής αναφορά στην Κύπρο σε σχέση με το προσφυγικό.

Αν και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 60 ναυτικών μιλίων από τη Συρία, δεν έχει γίνει ακόμα τόπος μαζικής ροής προσφύγων. Αυτό οφείλεται κατά την άποψη του αρθρογράφου από τη μία, στο ότι το νησί δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν και βρίσκεται μακριά από τις ευημερούσες χώρες της βόρειας Ευρώπης, και από την άλλη, στο ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας ασκεί πολιτική που δεν ελκύει ούτε πρόσφυγες ούτε μετανάστες.

Παραδείγματος χάρη, προσφέρει μόνο επικουρική προστασία στους αιτούντες άσυλο, που δεν τους δίνει το δικαίωμα να φέρουν και τις οικογένειές τους. «Δεν αποτελεί ακόμη μαζικό φαινόμενο, αλλά τους περασμένους μήνες υπάρχουν όλο και περισσότερα δημοσιεύματα για πρόσφυγες στα παράλια της Κύπρου – τον Οκτώβριο ήταν 90, τον Νοέμβριο 130 – που πλήρωσαν 2.000 δολάρια στους διακινητές για να τους περάσουν εδώ. Θα γίνει μελλοντικά και η Κύπρος σημείο  εκκίνησης μαζικών προσφυγικών ροών προς την ΕΕ;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι μισοί από τους 93 πρόσφυγες, ανήλικοι από τη Συρία, που εντοπίστηκαν το περασμένο Σάββατο στα κυπριακά παράλια, έρχονταν από την παραλιακή τουρκική πόλη Μερσίνη. Είναι γνωστή εδώ και χρόνια ως την πιο καλά δικτυωμένη πόλη με κυκλώματα λαθρεμπόρων, που προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης ψεύτικων συριακών διαβατηρίων.

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε επίσης:

Die Welt: Κανείς δεν σκέφτεται το Grexit. Υπερβολικό το ρίσκο, απρόβλεπτες οι συνέπειες

Πηγές Βρυξελλών: Λάθος τα στοιχεία του ΔΝΤ αλλά απαραίτητος ο συμβιβασμός

Ρήγμα στο ΔΝΤ για πλεονάσματα, χρέος – Συμφώνησαν για σκληρά μέτρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ