ΗΠΑ: Λιγότερες από 60.000 οι βίζες που ανακλήθηκαν αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Λιγότερες από 60.000 βίζες ανακλήθηκαν προσωρινά βάσει του εκτελεστικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ που απαγόρευσε την είσοδο στους πολίτες επτά μουσουλμανικών κρατών, δήλωσε ο Ουίλιαμ Κοξ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για προξενικά θέματα.

Η δήλωση αυτή ήρθε ως απάντηση σε δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν πως ο αριθμός των θεωρήσεων εισόδου που ακυρώθηκαν ανέρχεται σε πάνω από 100.000, επικαλούμενα έναν κυβερνητικό δικηγόρο και όσα ακούστηκαν σε μια ακροαματική διαδικασία σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Ο Τραμπ ανέστειλε το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων των ΗΠΑ και επέβαλε προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα, διάρκειας 90 ημερών, για τους πολίτες του Ιράν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης, δηλώνοντας ότι λαμβάνει αυτά τα μέτρα για την προστασία των Αμερικανών από τρομοκρατικές ενέργειες.

Επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, η Ουάσινγκτον είχε προσθέσει αυτές τις επτά χώρες στον κατάλογο των κρατών τα οποία εγείρουν «ανησυχία» στις αμερικανικές αρχές, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι έγιναν αυστηρότερες οι διαδικασίες χορήγησης βίζας σε πολίτες τους ή σε πρόσωπα που τα επισκέφθηκαν μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Βάσει του διατάγματος του Τραμπ, όσοι διαθέτουν διπλή υπηκοότητα θα μπορούν να μπαίνουν στις ΗΠΑ με το διαβατήριο του κράτους για το οποίο δεν επιβλήθηκαν περιορισμοί.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών New America, η μεγάλη πλειονότητα των «τζιχαντιστών τρομοκρατών» στις ΗΠΑ είναι «αμερικανοί πολίτες ή έχουν άδεια παραμονής». Σε καμιά από τις επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 οι δράστες δεν ήταν μετανάστες ή παιδιά μεταναστών από κάποια από αυτές τις χώρες.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο CATO, ξένοι πολίτες με βίζα δεν έχουν σκοτώσει κανέναν Αμερικανό σε τρομοκρατική ενέργεια τα τελευταία 40 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Γκάφα συμβούλου του Τραμπ για ανύπαρκτη “σφαγή” από μετανάστες

Το εξώφυλλο του Spiegel με τον… τζιχαντιστή Τραμπ – ΦΩΤΟ

Η χιουμοριστική απάντηση του Γιούνκερ σε ερώτηση για τους Τραμπ και Πούτιν – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ