“Επικίνδυνη η πρόταση Ολάντ”

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν χαρακτήρισε επικίνδυνο —απευθυνόμενος στον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ—, το να αλλάξει το καταστατικό και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το να αλλάξουν όσα προβλέπει το δημοσιονομικό σύμφωνο ή το να δημιουργηθεί χρέος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Βάιντμαν υπενθύμισε παράλληλα ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ή κινδυνεύει να διακοπεί η οικονομική βοήθεια.

“Οποιαδήποτε τροποποίηση του καταστατικού [της ΕΚΤ] θα ήταν επικίνδυνη”, είπε ο Βάιντμαν ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του Ολάντ στην διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λαμβάνει μέτρα υποστήριξης της οικονομίας ή να χρηματοδοτεί απευθείας κράτη.

“Οι θέσεις απασχόλησης και η οικονομική ανάπτυξη είναι καρπός των εμπορικών συναλλαγών. Η κεντρική τράπεζα έχει αποστολή να συμβάλλει στην [ευρωπαϊκή] νομισματική σταθερότητα”, πρόσθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ