ΗΠΑ: Κατηγορούμενος για λιποταξία λοχίας ζητά απαλλαγή λόγω σχολίων του Τραμπ

Αίτημα απαλλαγής του από την κατηγορία της λιποταξίας κατέθεσε ο λοχίας Μπόου Μπέργκνταλ υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να τύχει δίκαιης δίκης τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον έχει χαρακτηρίσει προδότη, είναι πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπέργκνταλ, πρώην αιχμάλωτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επί πέντε χρόνια, κατηγορείται για λιποταξία με σκοπό την αποφυγή της εκτέλεσης σημαντικού ή επικίνδυνου καθήκοντος καθώς και παράλειψη καθήκοντος ενώπιον του εχθρού και εγκατάλειψη θέσης με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο φυλάκιο του στρατού.

Είχε απελευθερωθεί το Μάιο του 2014 από τους Ταλιμπάν σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση πέντε κρατουμένων από το Γκουαντάναμο. Η συμφωνία ανταλλαγής είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων. Σήμερα εκτελεί σήμερα καθήκοντα γραφείου στη βάση Φορτ Σαμ Χιούστον, στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης εάν καταδικαστεί ακόμη και για την κατηγορία της ανυπακοής, καθώς το έγκλημα διαπράχθηκε σε καιρό πολέμου. Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει στις 28 Απριλίου.

Οι δικηγόροι του 30χρονου λοχία κατέθεσαν το αίτημα απαλλαγής του την ημέρα που ο Τραμπ ορκίστηκε 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ως αποδεικτικό στοιχείο προσκόμισαν ένα βίντεο χρονικής διάρκειας 28 λεπτών που δείχνει τον Τραμπ να αποκαλεί τον Μπέργκνταλ «προδότη» σε ποικίλες προεκλογικές του συγκεντρώσεις, προτείνοντας ο στρατιώτης να εκτελεστεί ή να τον πετάξουν από ένα αεροπλάνο στο Αφγανιστάν.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει καταστήσει αδύνατο ο λοχίας Μπέργκνταλ να τύχει μιας δίκαιης δίκης», υπογραμμίζεται στο αίτημα που κατατέθηκε στο 2ο Εφετείο, στο στρατοδικείο στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας.

«Με το να μην ανακαλέσει τους χαρακτηρισμούς αυτούς, ο πρόεδρος Τραμπ έφερε τις πρωτύτερες του δηλώσεις μαζί του στον Λευκό Οίκο», τονίζεται.

Αξιωματούχοι του Αμερικανού προέδρου δεν έκαναν κάποιο σχόλιο. Ο επικεφαλής της έρευνας του στρατού για την εξαφάνιση και την αιχμαλωσία του Μπέργκνταλ, αντιστράτηγος Κένεθ Νταλ, είχε καταθέσει σε ακροαματική διαδικασία το 2015 ότι ο Μπέργκνταλ δεν ήταν φιλικά διακείμενος προς τους Ταλιμπάν και πως κανένας Αμερικανός στρατιώτες που εμπλέχθηκε στην αναζήτηση του δεν σκοτώθηκε. Για αυτόν τον λόγο εισηγήθηκε να μην του επιβληθεί ποινή φυλάκισης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τα πρώτα διατάγματα που υπέγραψε ο Τραμπ – ΒΙΝΤΕΟ

Ζήτησε standing ovation για τους Κλίντον ο Τραμπ – ΒΙΝΤΕΟ

LIVE από την Ουάσινγκτον – Ο Τραμπ ορκίστηκε 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ