Ο Τραμπ «τορπιλίζει» την Ενωμένη Ευρώπη

Οι «βόμβες» του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με συνεντεύξεις του στη βρετανική εφημερίδα «Times» και στη γερμανική «Bild», λίγες ημέρες πριν ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ, έβαλαν «φωτιές» στην Ενωμένη Ευρώπη, προκαλώντας έντονο προβληματισμό και αντιδράσεις.

Χαρακτηρίζοντας «θαυμάσια υπόθεση» το Brexit και «εξόχως καταστροφικό λάθος» το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας κατά την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας μάλιστα ότι το παράδειγμα της Βρετανίας θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ προκάλεσε πυρ ομαδόν από ηγέτες και υπουργούς Εξωτερικών.

Η σύνοδος των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκε χθες προφανώς επηρεάστηκε από τις δηλώσεις του νεοεκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος προκάλεσε έκπληξη και ταραχή όχι μόνο στην ΕΕ.

Στην πραγματικότητα ο Τραμπ δεν είναι απλά προκλητικά παρεμβατικός στην Ενωμένη Ευρώπη, αλλά προσπαθεί να βάλει «βόμβα» στα θεμέλιά της, λέγοντας ότι για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Κοιτάξτε, η ΕΕ δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, αλλά και ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί απάντησαν άμεσα ασκώντας κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ.

Το πεπρωμένο της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της, δήλωσε νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τραμπ.

«Η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από εξωτερικούς συμβούλους να της λένε τι να κάνει» ήταν η έντονη αντίδραση του Γάλλου προέδρου. Νωρίτερα είχε δηλώσει επίσης ότι η Αμερική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει «να φοβάται τον εαυτό της και τον κόσμο».

«Πάγο» έβαλε και η ΕΕ μέσω του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και της εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ για σύναψη διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντας «φαντασίωση» την εκτίμηση του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από την ΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Σε δηλώσεις της σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η κ. Μογκερίνι ανέφερε πως σέβεται τις απόψεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, «αλλά πιστεύω ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη στο μέλλον».

Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της ΕΕ, αλλά και το θέμα του ΝΑΤΟ, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να «τορπιλίσει» και το Βορειοατλαντική Συμμαχία, θεωρώντας ότι είναι «παρωχημένος θεσμός».

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί μετά τις δηλώσεις Τραμπ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Διαβάστε επίσης:

 

Ο Μοσκοβισί στον Τραμπ: Φαντασίωση η μεταδοτικότητα του Brexit

Ανησυχία του Γάλλου ΥΠΕΞ για τη νίκη Τραμπ: Τίθενται πολλά ερωτήματα…

Οργισμένη απάντηση του Ολάντ στον Τραμπ

Κέρι: Ανάρμοστη η κριτική του Τραμπ στην πολιτική της Μέρκελ για το προσφυγικό

Η Τερέζα Μέι παρουσιάζει τις προτεραιότητές της για το Brexit

Ψύχραιμα αντιδρά το Βερολίνο στη συνέντευξη Τραμπ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ