Ανεβαίνει ο εκλογικός πυρετός στη Γαλλία – Προβληματισμός για την πρωτιά Λεπέν στις δημοσκοπήσεις

Της Μαρίας Δεναξά

Ανεβαίνει ο εκλογικός πυρετός στη Γαλλία μια εβδομάδα πριν οι Γάλλοι σοσιαλιστές εκλέξουν τον υποψήφιο που θα τους εκπροσωπήσει στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Σε ομιλία του χθες Σάββατο στην Τουλούζη, ο πρώην Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς που σε αρκετές δημοσκοπήσεις φέρεται να κερδίζει το χρίσμα των σοσιαλιστών, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του δεξιού αντιπάλου του Φρανσουά Φιγιόν, τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι «αιχμάλωτος» του προγράμματος που θέλει να εφαρμόσει στη Γαλλία την επόμενη πενταετία και κάλεσε τους Γάλλους να αποφύγουν την «δεξιά παλινδρόμηση» και το «αδιέξοδο της άκρας δεξιάς».

«Όπως κι εσείς, άκουσα τις φωνές στην δεξιά που καλούν τον Φρανσουά Φιγιόν, να αμβλύνει και να επανεξετάσει τις προτάσεις του» είπε ο πρώην Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για να τον ακούσει.

«Ακόμα και οι οπαδοί του Σαρκοζί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι πηγαίνει πολύ μακριά και λέω πως ναι πραγματικά υπάρχει κίνδυνος» τόνισε ειρωνικά ο Βαλς.

«Το λέω στον Φρανσουά Φιγιόν: είστε αιχμάλωτος του προγράμματος σας. Εκείνου που σας επέτρεψε να κερδίσετε τις προκριματικές της δεξιάς, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τις δημόσιες υπηρεσίες, που ιδιωτικοποιεί την κοινωνική ασφάλιση και πρόκειται για ένα συντηρητικό πρόγραμμα. Το λέω στους συμπατριώτες μου: ορίστε η ουσιαστική επιλογή, οι επιλογές μπροστά στις οποίες βρίσκεστε. Το αδιέξοδο της άκρας δεξιάς, της οπισθοδρόμησης, της δεξιάς ή μπροστά από την επιλογή της προόδου που θέλω να σας παρουσιάσω».

Ο αντίπαλος του Μανουέλ Βαλς, ο Φρανσουά Φιγιόν είναι το φαβορί των δημοσκοπήσεων για την επικράτηση στις προεδρικές εκλογές. Ο πρώην Πρωθυπουργός των Ρεπουμπλικανών δηλώνει αποφασισμένος να μην αλλάξει τίποτα από το πρόγραμμα του, το οποίο περιγράφεται ως ιδιαίτερα σκληρό από τους αριστερούς αντιπάλους του, ενώ δέχεται κριτική και από βουλευτές της δεξιάς.

Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Γαλλία αλλά και στην Ευρώπη δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία η Μαρίν Λεπεν, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τερματίζει πρώτη με ποσοστό 26,5%, σχεδόν 1,5 ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον Φρανσουά Φιγιόν.

Ωστόσο ο πρώην Πρωθυπουργός, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών πιστεύεται ότι θα επικρατήσει με διαφορά καθώς θα τύχει της υποστήριξης των δημοκρατικών και φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Στον δεύτερο γύρο ο Φιγιόν συγκεντρώνει σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 64% των ψήφων έναντι 36% για την Μαρίν Λεπέν.

Πηγή: Real.gr

Δείτε επίσης:

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Κουβέιτ έπειτα από απειλή για βόμβα

Νέο μακελειό σε βραζιλιάνικη φυλακή – Τουλάχιστον 10 νεκροί

Ο εκπρόσωπος του Τραμπ διέψευσε τους Times του Λονδίνου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ