Γερμανοί και Άγγλοι στρατιώτες έπαιξαν ποδόσφαιρο – ΦΩΤΟ

Γερμανοί και Άγγλοι στρατιώτες που υπηρετούν στην Καμπούλ του Αφγανιστάν έπαιξαν σήμερα  ποδόσφαιρο αναβιώνοντας την ιστορική στιγμή του Ά Παγκοσμίου Πολέμου όταν οι άνδρες των δύο χωρών βγήκαν από τα χαρακώματα και έστω και για λίγο ξέφυγαν από τον εφιάλτη του πολέμου με έναν αγώνα ποδόσφαιρου.

Οι δύο χώρες έχουν στείλει στη χώρα της Μέσης Ανατολής δυνάμεις που βοηθούν τον αφγανικό στρατό στον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν. Στο φιλικό αγώνα ξεχείλιζε το πάθος και η δύναμη των δύο «αντιπάλων» που μετά την αναμέτρηση αντάλλαξαν ευχές και δώρα.

Η «ανταρσία της ανακωχής» τα Χριστούγεννα του 1914

Τα Χριστούγεννα του 1914, τα αντιμαχόμενα στρατεύματα που είχαν παραταχθεί κατά μήκος του μετώπου και επί τέσσερις μήνες αλληλοσκοτώνονταν, προχώρησαν σε μια σειρά από ανεπίσημες αλλά εκτεταμένες εκεχειρίες για να τραγουδήσουν τα κάλαντα, να ανταλλάξουν δώρα ή να παίξουν ποδόσφαιρο στην ουδέτερη ζώνη.

Η Ανακωχή των Χριστουγέννων, όπως έχει περάσει στην ιστορική μνήμη, εορτάζεται ως ένας θρίαμβος της ανθρωπότητας κατά της βαρβαρότητας του πολέμου. Για τον ποδοσφαιρικό αγώνα που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός και έμεινε για πάντα στην ιστορία χρησιμοποιήθηκε μια μπάλα που φτιάχτηκε από άχυρο δεμένο με σπάγκο, ενώ τα τέρματα φτιάχτηκαν από ξύλα, χλαίνες και κράνη.

Η μαρτυρία ενός Άγγλου αναφέρει: «Οι Γερμανοί μας φώναξαν να παίξουμε ποδόσφαιρο. Εμείς φέραμε μπάλα από τα χαρακώματα και σύντομα ένας αγώνας ποδοσφαίρου στη νεκρή ζώνη είχε ξεκινήσει. Ήταν ένα υπέροχο και συνάμα παράξενο γεγονός. Από ορκισμένοι εχθροί, φίλοι για λίγη ώρα. Δεν υπήρχε ούτε ένα ίχνος εχθρότητας ανάμεσα μας. Παίξαμε ποδόσφαιρο μέχρι τελικής πτώσεως. Το παιχνίδι διήρκεσε μία ώρα και οι Γερμανοί νίκησαν 3-2».

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσίδα φιλάνθρωπος «Δρ Λίζα» ανάμεσα στους νεκρούς της αεροπορικής τραγωδίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ