Ουκρανία: Οι φιλορώσοι αντάρτες αποδέχθηκαν την νέα εκεχειρία

Οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν χθες ότι αποδέχονται τη νέα εκεχειρία που πρότεινε, ενόψει των γιορτών, η Ομάδα Επαφής, στην οποία συμμετέχουν το Κίεβο, η Μόσχα και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Η επ’ αόριστον εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα», επιβεβαίωσε ο απεσταλμένος της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, σύμφωνα με ενημερωτικό ιστότοπο των αυτονομιστών.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αλεξάντρ Μοτιουζάνιουκ είχε ανακοινώσει ήδη από την Πέμπτη τη συμφωνία των ένοπλων δυνάμεων όσον αφορά την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εξέφρασε ικανοποίηση για την αποδοχή της πρότασης από τους αυτονομιστές και την ελπίδα η ανακωχή να προσλάβει «διαρκή» χαρακτήρα.

Ο Ποροσένκο είπε πως αναμένει ότι «χάρη σε αυτά τα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν την παραμονή των γιορτών του νέου έτους και των Χριστουγέννων, η κατάπαυση του πυρός θα αποκτήσει έναν διαρκή χαρακτήρα».

Τα ορθόδοξα Χριστούγεννα εορτάζονται την 7η Ιανουαρίου στις χώρες της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ.

Στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια η σύρραξη ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αντάρτες οι οποίοι, σύμφωνα με το Κίεβο και τη Δύση, υποστηρίζονται στρατιωτικά από τη Ρωσία, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Την Πέμπτη ο ΟΑΣΕ προειδοποίησε για την «κλιμάκωση της βίας» στην Ουκρανία, επισημαίνοντας την αύξηση των αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και τους φιλορώσους αντάρτες τις τελευταίες ημέρες και τον τριπλασιασμό, σύμφωνα με τους παρατηρητές του, της χρήσης βαρέων όπλων από τα αντιμαχόμενα μέρη.

Παρά τις επανειλημμένες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, καταγράφονται πολύ συχνά εχθροπραξίες κατά μήκος των γραμμών του μετώπου.

Η πιο πρόσφατη ανακωχή τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και γενικά τηρήθηκε μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Μέσα σε μία εβδομάδα, ο αριθμός των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός που καταγράφηκε από την αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία «αυξήθηκε κατά 75% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΕ Αλεξάντερ Χουγκ, επισημαίνοντας οτι η χρήση βαρέων όπλων, παρότι είναι απαγορευμένη από τις συμφωνίες ειρήνης του Μινσκ που συνήφθησαν τον Φεβρουάριο του 2015, τριπλασιάστηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Εντονες αντιδράσεις για το ψήφισμα κατά των ισραηλινών εποικισμών

Handelsblatt: Πολύ επικίνδυνη η στρατηγική σύγκρουσης του Τσίπρα με τον Σόιμπλε

Άγριο ξύλο σε γάμο στον Καναδά – Ο πρώην μοίραζε γυμνές φωτογραφίες της νύφης – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ