Σε ενεργειακούς κολοσσούς οι έρευνες στα τρία τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ

Σε τρεις κολοσσούς, μεταξύ των οποίων και η Exxon-Mobil της οποίας διευθύνων σύμβουλος ήταν μέχρι πρότινος ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τεξ Τίλερσον, αναμένεται να ανατεθούν οι έρευνες σε τρία τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως ανακοίνωσε, μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού στην Κύπρο,  ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, το τεμάχιο 6 ανατίθεται στην κοινοπραξία ENI – Total, το τεμάχιο 8 στην ιταλική ΕΝΙ, ενώ για το υπ΄αριθμόν 10 επιλέχθηκε η κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum.

Ειδικά για το τεμάχιο 10, δόθηκε σκληρή μάχη μεταξύ εταιρειών, γεγονός που έκανε τον κ. Λακκοτρύπη να σχολιάσει ότι από το ενδιαφέρον αυτό διαφαίνεται ότι έχει μεγάλες προοπτικές. Σύντομα θα ξεκινήσει ο κύκλος των τελικών διαπραγματεύσεων με τους προτιμητέους ομίλους, προκειμένου, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου να υπάρξει η τελική συμφωνία και η έναρξη ερευνών.

Το κάθε συμβόλαιο έρευνας έχει διάρκεια επτά ετών και διαιρείται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη διαρκεί τρία χρόνια, ενώ η δεύτερη και η τρίτη δύο χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο έναρξης γεωτρητικού προγράμματος σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ένα από τα βασικά κριτήρια της τεχνικής αξιολόγησης είναι ο αριθμός και η ταχύτητα των γεωτρήσεων της κάθε εταιρίας και αυτό λήφθηκε πολύ σοβαρά υπόψη στην αξιολόγηση των προτάσεων. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ