• DW: Ενισχύονται οι ενδείξεις για τρομοκρατικό χτύπημα

  9:51 πμ, Τρίτη 20 Δεκ 2016 9:51 πμ, Τρίτη 20 Δεκ 2016

  Κατά το πρότυπο της επίθεσης στη Νίκαια το καλοκαίρι με 86 θύματα, το βράδυ της Δευτέρας στις 9 ώρα Ελλάδας μια νταλίκα εγκατάλειψε το δρόμο και με μεγάλη ταχύτητα εισήλθε στο χώρο της υπαίθριας χριστουγεννιάτικης αγοράς στο κέντρο του δυτικού Βερολίνου, δίπλα από την εκκλησία της Μνήμης, σύμβολο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κοντά στη γνωστή λεωφόρο Kurfürstendamm. Μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι 12 νεκροί και 48 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

  Σύμφωνα με τις γερμανικές Αρχές η νταλίκα εισήλθε «με πρόθεση» για περίπου 80 μέτρα στην κατάμεστη χριστουγεννιάτικη αγορά πέφτοντας πάνω στις ξυλοκατασκευές, όπου πωλούνται χριστουγεννιάτικα είδη και το παραδοσιακό κόκκινο κρασί. Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η αστυνομία και τις ανακοινώσεις στις οποίες προβαίνει, ενισχύονται οι ενδείξεις ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.

  Ποιος ήταν τελικά ο οδηγός;

  Πολλά είναι τα ερωτηματικά για τον οδηγό, τον συνοδηγό, αλλά και το φορτηγό με το οποίο έγινε η επίθεση. Αυτό που γνωρίζουμε για τον οδηγό, με κάθε επιφύλαξη, είναι ότι μετά την επίθεση εγκατάλειψε το όχημα και συνελήφθη μερικές ώρες αργότερα από την αστυνομία. Για την ταυτότητά του έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό ότι είναι Πακιστανός, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το RBB, και ότι εισήλθε στη Γερμανία μέσω Πάσαου ως πρόσφυγας τον Δεκέμβριο του 2015.

  Ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του μιας και όπως αναφέρουν οι Αρχές χρησιμοποιούσε διαφορετικά ονόματα. Επίσης εικάζεται ότι η νταλίκα εκλάπη από τον οδηγό και ότι το δεύτερο άτομο που βρέθηκε μετά την επίθεση νεκρό μέσα στην καμπίνα ήταν ο Πολωνός επαγγελματίας στον οποίο ανήκε το όχημα και ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα είχε πέσει θύμα απαγωγής. Η νταλίκα είχε πολωνικές πινακίδες και σύμφωνα με την πολωνική ιδιοκτήτρια εταιρεία εκλάπη χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  Επί ποδός η αστυνομία του Βερολίνου

  Η κινητοποίηση της αστυνομίας του Βερολίνου ήταν άμεση. Μέσω twitter εκπρόσωποί της παρακάλεσαν τους Βερολινέζους να παραμείνουν στα σπίτια τους, να μην δημοσιεύουν στο διαδίκτυο φωτογραφίες και βίντεο από το συμβάν και προπαντός να μην διαδίδουν φήμες. Στις δηλώσεις τους Γερμανοί και ξένοι πολιτικοί εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

  Όλοι βέβαια γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι οι χριστουγεννιάτικες αγορές αποτελούσαν πιθανό τρομοκρατικό στόχο, μιας και είναι αδύνατο για οποιονδήποτε να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Δεν υπάρχουν είσοδοι και έξοδοι, δεν γίνονται έλεγχοι στον κόσμο και πολλές από τις αγορές βρίσκονται κοντά ή σχετικά κοντά σε οδικές αρτηρίες. Το μόνο θετικό είναι ότι αρκετές αγορές γίνονται σε πεζόδρομους, όπου η πρόσβαση με όχημα είναι πιο δύσκολη αλλά όχι αδύνατη.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως η επίθεση αναμένεται να έχει πολιτικές προεκτάσεις. Το 2017 είναι χρονιά εκλογών στη Γερμανία και το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας θα παίξει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο μετά την επίθεση στο Βερολίνο. Το λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία επιτίθεται ήδη στην Καγκελάριο Μέρκελ για την προσφυγική της πολιτική και την απόφασή της να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

  Τέλος, η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι στις 02:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος θα ενημερώσει σε συνέντευξη Τύπου την κοινή γνώμη για ό,τι νεότερο υπάρχει γύρω από την επίθεση.

  Πηγή: Deutsche Welle

  Δείτε επίσης:

  Η επόμενη μέρα στο Βερολίνο - ΦΩΤΟ

  Μαρτυρία που συγκλονίζει για την επίθεση στο Βερολίνο: Υπήρχε αίμα και νεκροί παντού

  Τραμπ: Το ISIS πίσω από την επίθεση στο Βερολίνο

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα