Ο Ντουτέρτε θέλει να επαναφέρει τη θανατική ποινή

Φιλιππινέζοι καθολικοί ιερείς και στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων εξέφρασαν την οργή τους σήμερα για το σχέδιο του προέδρου της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε, να επαναφέρει τη θανατική ποινή και να εκτελεί «πέντε με έξι» εγκληματίες την ημέρα.

Ο Ντουτέρτε έχει γίνει στόχος σφοδρών επικρίσεων εξαιτίας της αιματηρής του εκστρατείας κατά της διακίνησης ναρκωτικών και «του πολέμου κατά της εγκληματικότητας» στο πλαίσιο του οποίου έχουν σκοτωθεί 5.300 άνθρωποι από τον Ιούνιο οπότε ανέλαβε την προεδρία.

«Ίσχυε και στο παρελθόν η θανατική ποινή, αλλά δεν γινόταν τίποτε», είπε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων το Σάββατο. «Δώστε τη σε εμένα και θα την εφαρμόζω καθημερινά σε πέντε με έξι εγκληματίες».

«Οι Φιλιππίνες θα θεωρούνται μια χώρα βαρβάρων. Οι Φιλιππίνες θα γίνουν η παγκόσμια πρωτεύουσα της θανατικής ποινής», κατήγγειλε ο πατέρας Ζερόμ Σεσιλάνο της Ένωσης Καθολικών Ιερέων των Φιλιππίνων, ο οποίος υπογράμμισε ότι η εκκλησία «αντιτίθεται πλήρως» στα σχέδια του προέδρου.

Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2006 στη χώρα, έπειτα από έντονες πιέσεις της καθολικής εκκλησίας, δόγμα στο οποίο ανήκει το περισσότερο από το 80% των Φιλιππινέζων.

Ο Ντουτέρτε κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου με μεγάλη διαφορά, υποσχόμενος ότι θα πατάξει τους δεκάδες χιλιάδες διακινητές ναρκωτικών και ότι θα διορθώσει τα κενά του δικαστικού συστήματος, αλλά και ότι θα επαναφέρει τη θανατική ποινή.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν ανέφερε σε επιστολή του προς τους Φιλιππινέζους βουλευτές ότι η χώρα θα παραβιάσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, αν επαναφέρει τη θανατική ποινή.

«Το να θέσει ποσόστωση στις εκτελέσεις πάει πολύ!», αντέδρασε από την πλευρά του ο Ρόμεο Καμπάρντε αντιπρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στις Φιλιππίνες. «Πάει πολύ διότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οκτώ στους δέκα Φιλιππινέζους δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι εκείνοι ή κάποιος που γνωρίζουν ενδέχεται να πέσει θύμα εξωδικαστικής εκτέλεσης, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, αν και η πλειοψηφία ενέκρινε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών του Ντουτέρτε.

Η Social Weather Stations (SWS), μια ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων, ρώτησε 1.500 Φιλιππινέζους από όλη τη χώρα αν ανησυχούν μήπως εκείνοι ή κάποιος που γνωρίζουν πέσει θύμα εξωδικαστικής εκτέλεσης και το 78% απάντησε θετικά.

Παρά την ανησυχία αυτή, οι Φιλιππινέζοι στηρίζουν τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών του Ντουτέρτε, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες χαρακτήρισαν «εξαιρετική» την πολιτική του προέδρου των Φιλιππίνων σχετικά με το θέμα αυτό, με ποσοστό 85%, έναντι μόλις 8% που εξέφρασε τη διαφωνία του.

Ο Μάρτιν Άνταναρ, κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις ανησυχίες των Φιλιππινέζων και επανέλαβε ότι οι φόνοι δεν υποκινούνται από το κράτος.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 71% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι σημαντικό να παραμένουν ζωντανοί όσοι κατηγορούνται για χρήση ή διακίνηση ναρκωτικών, ενώ ένας μικρός αριθμός δήλωσε ότι οι εξωδικαστικές εκτελέσεις αποτελούν πρόβλημα.

Παράλληλα το 88% απάντησε ότι παρατήρησε μείωση στο πρόβλημα των ναρκωτικών στη γειτονιά του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης:

57 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2016 – Οι 19 στη Συρία

The Atlantic: Ο Ελληνοαμερικανός ηγέτης του ISIS

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ