Τσαβούσογλου: 7.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι

Σχεδόν 7.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από το Χαλέπι με πέντε αυτοκινητοπομπές που αυτή τη στιγμή «κατευθύνονται προς ασφαλές σημείο», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι περισσότεροι από 7.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τη συριακή πόλη με τις πρώτες πέντε αυτοκινητοπομπές.

Η απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών από το Χαλέπι ξεκίνησε χθες βάσει μια συμφωνίας για εκεχειρία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και της Ρωσίας. Εξάλλου, όπως επιβεβαίωσαν παρατηρητές και ένας αξιωματούχος των ανταρτών, η επιχείρηση της εκκένωσης του Χαλεπιού προχωρά ομαλά.

Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των αμάχων από δύο χωριά που πολιορκούν οι αντάρτες στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, κάτι που έχει περιληφθεί στη συμφωνία.

«Η απομάκρυνση θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειάζεται για να μπορέσουν να φύγουν οι άνθρωποι που το επιθυμούν», δήλωσε από την πλευρά της η Ίνγκι Σέντκι, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι μέχρι στιγμής, αλλά θα υπάρξει μια εκτίμηση μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση», πρόσθεσε.

Εκτός από τα οχήματα που έχει διαθέσει η συριακή κυβέρνηση και τα ασθενοφόρα, κάποιοι κάτοικοι φεύγουν από το Χαλέπι με τα δικά τους αυτοκίνητα, σύμφωνα με τον Άχμαντ αλ Ντμπις επικεφαλής μιας μονάδας γιατρών και εθελοντών που συντονίζει την απομάκρυνση των τραυματιών.

«Πολλές οικογένειες φτάνουν στα λεωφορεία με τα υπάρχοντά τους», εξήγησε ο ίδιος από το δυτικό Χαλέπι όπου οδηγούνται οι εκτοπισμένοι.

«Συγκεντρώνονται και από εκεί μεταφέρονται σε καταυλισμούς ή στα σπίτια φίλων και συγγενών που ζουν στην περιοχή».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 6.400 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Χαλέπι

Ραγίζουν καρδιές τα μηνύματα εγκλωβισμένων πολιτών στο Χαλέπι -ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ