Αυστρία – Συγχαρητήρια του Χόφερ στον Βαν Ντερ Μπέλεν

Ο ακροδεξιός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία Νόρμπερτ Χόφερ συνεχάρη τον οικολόγο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν για την επιτυχία του και κάλεσε «όλους τους Αυστριακούς να εργαστούν από κοινού» σε μήνυμα που ανήρτησε στο Facebook.

«Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν για την επιτυχία και καλώ όλους τους Αυστριακούς να παραμείνουν αλληλέγγυοι και να εργαστούν από κοινού», τόνισε ο Χόφερ, που είναι και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, δηλώνοντας ταυτόχρονα «βαθιά λυπημένος» για την ήττα του.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Χόφερ και γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ παραδέχτηκε την ήττα του υποψηφίου του FPÖ μιλώντας στο δημόσιο δίκτυο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης ORF.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος 72χρονος Βαν Ντερ Μπέλεν, υποστηριζόμενος από τους Πράσινους των οποίων ήταν επί χρόνια επικεφαλής, λαμβάνει 53,3% των ψήφων, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, έναντι 46,7% για τον 45χρονο Χόφερ, αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου και στελέχους του FPÖ εδώ και 25 χρόνια.

Το ποσοστό αυτό δείχνει ξεκάθαρη επικράτηση του οικολόγου υποψηφίου, ο οποίος είχε αποσπάσει μόλις το 50,3% των ψήφων στις εκλογές που είχαν διεξαχθεί αρχικά στις 22 Μαΐου. Το αποτέλεσμα ακυρώθηκε λόγω παρατυπιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, έπειτα από προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων.

Αυτή τη φορά το ακροδεξιό κόμμα έκανε γνωστό ότι δεν θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα.

Το αποτέλεσμα αυτό σηματοδοτεί μια αποτυχία για ένα λαϊκιστικό στρατόπεδο, ενισχυμένο από το Brexit τον Ιούνιο και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πριν από ένα μήνα.

«Νιώθουμε όλοι μας μεγάλη ανακούφιση και είμαστε πολύ ευγνώμονες», δήλωσε ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Βαν ντερ Μπέλεν, ο Λόταρ Λοκλ. Η ανακοίνωση της νίκης προκάλεσε έκρηξη χαράς στους υποστηρικτές του οικολόγου υποψηφίου, που έχουν συγκεντρωθεί στο Παλάτι Χόφμπουργκ στη Βιέννη.

Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ παραδέχτηκε την ήττα τους κόμματός του, μόλις έγιναν γνωστές οι πρώτες εκτιμήσεις. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Έκλεισαν οι κάλπες στην Αυστρία – Βαν Ντερ Μπέλεν «δείχνουν» τα exit polls 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ