Ο Τραμπ ρισκάρει τις σχέσεις με την Κίνα μετά το τηλεφώνημα στην Ταϊβάν

Tηλεφωνική συνδιάλεξη με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν είχε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε η Χόουπ Χιξ, εκπρόσωπος του επιτελείου του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Τραμπ και Τσάι σημείωσαν τους «στενούς δεσμούς στα πεδία της οικονομίας, της πολιτικής και της ασφάλειας ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ».

Εκπρόσωπος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ταϊβάν χαρακτήρισε ιστορική τη συνομιλία αυτή, αφού αποτελεί την πρώτη επίσημη επαφή ηγετών των δύο χωρών από το 1979, όταν ο τότε πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο, υιοθετώντας την πολιτική της «μιας Κίνας», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να διακόψουν τις διμερείς σχέσεις με την Ταϊβάν.

Επίσημη αντίδραση από την Κίνα μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει.  Ωστόσο, το Πεκίνο αναμένεται να αντιμετωπίσει με οργή τη χειρονομία, καθώς θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας.

Η Ταϊβάν αποσχίστηκε de facto από την Κίνα το 1949 μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, όταν οι εθνικιστές στρατιωτικοί του Κουομιντάνγκ κατέφυγαν στη νήσο μετά την ήττα τους από τους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ.

Η συνδιάλεξη του Τραμπ με την Τσάι Ινγκ-γουέν εγείρει ερωτήματα για το εάν και κατά πόσο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντονίζεται αποτελεσματικά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν κάνει επαφές με ξένους ηγέτες.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία επαναβεβαιώνει ότι η πολιτική της «μιας Κίνας» δεν έχει αλλάξει.

Ο Κρις Μέρφι, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, επεσήμανε μέσω Twitter ότι «η σταθερή εξωτερική πολιτική είναι μέσο, δεν είναι σκοπός. Δεν είναι ιερή. Είναι λοιπόν δικαίωμα του Τραμπ να αλλάξει την πολιτική, τις συμμαχίες, τη στρατηγική».

«Ωστόσο», συνέχισε, «αυτό που συνέβη τις τελευταίες 48 ώρες δεν είναι μια αλλαγή. Πρόκειται για μείζονες αλλαγές κατεύθυνσης στην εξωτερική πολιτική χωρίς κανένα σχέδιο. Έχουν ξεκινήσει πόλεμοι κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Οι σχέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν επιδεινώθηκαν μετά τη νίκη της Τσάι Ινγκ-γουέν στις εκλογές. Η Τσάι είναι μέλος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος το οποίο διάκειται εχθρικά έναντι του Πεκίνου και αρνείται να δεχθεί τη συμφωνία του 1992 που περιείχε τη διατύπωση «υπάρχει μόνο μια Κίνα», ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Εξαιτίας της θέσης αυτής της προέδρου της Ταϊβάν, το Πεκίνο έχει διακόψει κάθε επίσημη διπλωματική επικοινωνία με την ταϊβανέζικη κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σε κλίμα ανησυχίας για την έλευση Τραμπ η τελευταία ευρωπαϊκή περιοδεία του Τζον Κέρι

ΗΠΑ: Έκκληση αμερικανών δημάρχων κατά της ανέγερσης τείχους με το Μεξικό

Επέστρεψε το βιβλίο που είχε δανειστεί πριν από… 63 χρόνια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ