Διαγωνίζονται στην πρόκληση στην Τουρκία – Στρατιωτική επέμβαση στο Αιγαίο ζητάει η αντιπολίτευση

Ενώ ο Ερντογάν εμφανίστηκε για άλλη μία φορά προκλητικός και αδιάλλακτος στο θέμα της Κύπρου, στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ζήτησε στρατιωτική επέμβαση στο Αιγαίο για 18 βραχονησίδες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος,Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία, έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια “ΤΔΒΚ”. Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στον βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσέθεσε πως επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση και συνέχισε λέγοντας: «Όμως δεν πρέπει πλέον να σέρνεται αυτή η υπόθεση. Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα δεν προχωράει».

Κιλιτσντάρογλου: Θα πάρουμε πίσω τα 18 νησιά μας από την Ελλάδα;

Στον χορό των προκλήσεων κατά της Ελλάδας και της Κύπρου που έχει ανοίξει ο Ταγίπ Ερντογάν, μπήκε και ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση, ότι ξεπουλά την Κύπρο ρωτώντας την Τουρκία αν θα πάρει πίσω 18 νησιά από την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το Sigmalive, ο επικεφαλής του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε:

«Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή η ‘ΤΔΒΚ’ έχει 37% των εδαφών. Θέλουν να τα μειώσουν στο 29,2%. Θέλουν να πουλήσουν την Κύπρο. Εμείς τους ρωτάμε: Εκείνο το νησί είναι δικό μας; Ναι, λένε. Σε εκείνα τα νησιά πρέπει να κυματίζει η σημαία μας; Ναι, λένε. Αλλά εκεί υπάρχει η σημαία της Ελλάδας. Γιατί δεν επεμβαίνετε τότε; τους ρωτάμε. Και τι μας απαντούν; Έχουμε πιο σημαντική δουλειά, έχουμε έναν αρχηγό και προσπαθούμε να του βρούμε κάθισμα»

Ο Τούρκος αρχηγός του CHP είπε μάλιστα ότι 18 νησιά της Ελλάδας, ανήκουν στην Άγκυρα. Ειδικότερα δήλωσε: «Σε 18 νησιά κυματίζει η ελληνική σημαία. Αυτά τα νησιά ανήκουν σε εμάς. Ακούμε τον κόκορα όταν λαλεί. Εκεί υπάρχει η ελληνική σημαία. Είναι σε κατάσταση κατοχής. Ο εθνικισμός δεν λείπει από τη γλώσσα τους. Λένε για τη Λωζάννη, τα εδάφη μας μειώθηκαν. Κάτω από τη μύτη μας χάσαμε 18 νησιά. Και τώρα ρωτάω τον κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ. Θα πάρεις πίσω τα 18 νησιά ή δεν θα τα πάρεις; Είσαι εθνικιστής ή δεν είσαι;»

Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στον Ερντογάν – Ανιστόρητοι και αυθαίρετοι οι συμψηφισμοί της Τουρκίας

«Για μία ακόμη φορά η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εξισώσει το θύτη με το θύμα, προχωρώντας σε ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό.

Διαβάστε επίσης:

Spiegel: Και άφες ημίν τα χρέη ημών

Bild: Η Μέρκελ λέει «όχι» σε νέες συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Προκλητικές δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου: Θα πάρουμε πίσω τα 18 νησιά μας από την Ελλάδα;

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ