Ένας αληθινός “Κεν” διαδηλώνει για τις συνθήκες στα εργοστάσια κατασκευής παιχνιδιών – ΦΩΤΟ

Ο «Κεν», ο αρραβωνιαστικός της διάσημης κούκλας Μπάρμπι, με… σάρκα και οστά, διαδήλωσε σήμερα μέσα σε ένα τεράστιο κουτί στη Λωζάννη στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που διεξάγει μια μη κυβερνητική οργάνωση με στόχο να καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα εργοστάσια κατασκευής παιχνιδιών στην Κίνα.

Οι περαστικοί προσκλήθηκαν να ποζάρουν και να φωτογραφηθούν δίπλα στο τεράστιο κουτί στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν ο Κεν, φορώντας μαύρο πουκάμισο και πολύχρωμο κολάν, μπροστά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λωζάννης.

Η MKO Solidar Suisse, η οποία ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία, ανήρτησε ένα κείμενο συλλογής υπογραφών στο Διαδίκτυο με το οποίο ζητάει από τη Mattel και άλλες εταιρείες της βιομηχανίας κατασκευής παιχνιδιών να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες στα εργοστάσιά τους στην Κίνα και στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται.

«Αυτή η έκκληση έχει ήδη συγκεντρώσει 3.000 υπογραφές και θα κατατεθεί την 15η Δεκεμβρίου στην έδρα της Mattel στην Ευρώπη, το Άμστερνταμ» εξήγησε ο Λιονέλ Φράι, εκπρόσωπος τύπου της MKO.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Solidar, ζήτησε από μια νεαρή γυναίκα που έμοιαζε στην Μπάρμπι να διαδηλώσει για να καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα εργοστάσια της Κίνας ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, μέσα σε ένα τεράστιο κουτί, που είχε τοποθετηθεί σε μια κεντρική εμπορική αρτηρία της Ζυρίχης.

Λίγο πριν από την περίοδο των εορτών, η MKO προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή της κοινής γνώμης στο γεγονός ότι «το 50% και πλέον των παιχνιδιών που καταλήγουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελβετία έχουν κατασκευαστεί από άνδρες και γυναίκες εργάτες στην Κίνα, οι οποίοι εργάζονται έως και 11 ώρες την ημέρα στις αλυσίδες συναρμολόγησης» εξήγησε ο Φράι.

Η Solidar Suisse, βασιζόμενη σε μια έρευνα που πραγματοποίησε η μκο China Labor Watch, επισημαίνει επίσης ότι οι εργάτες ενδεχομένως εκτίθενται σε τοξικές ουσίες και καταγγέλλει τους «ανεπαρκείς» μισθούς.

Σύμφωνα με αυτήν την οργάνωση, ο διπλασιασμός των απολαβών των εργατών θα ισοδυναμούσε με μια αύξηση της τιμής της Μπάρμπι, που πωλείται στην Ελβετία έναντι 30 ελβετικών φράγκων στα καταστήματα, κατά 2 μόλις σεντς.

Η εκστρατεία θα συνεχιστεί στη Γαλλία με τη διοργάνωση μιας παρόμοιας εκστρατείας από την ActionAid France, την 7η Δεκεμβρίου στο Παρίσι.

Δείτε τις φωτο:

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγές φωτο: 24heures.ch, letemps.ch, twitter

Διαβάστε επίσης: 

Εντυπωσιακό λευκό ουράνιο τόξο στη Σκωτία – ΦΩΤΟ

Η Μπρούνι παρηγορεί δημόσια τον Σαρκοζί – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ