ΗΠΑ – Το υπουργείο Δικαιοσύνης μηνύει πόλη για διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων

Μήνυση εναντίον μιας πόλης στο Νιού Τζέρσεϋ κατέθεσε χθες η αμερικανική κυβέρνηση, με την κατηγορία ότι έκανε διακρίσεις εναντίον των μουσουλμάνων απορρίπτοντας συνεχώς το σχέδιό τους να χτίσουν ένα τέμενος.

Σύμφωνα με τον φάκελο της μήνυσης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νούορκ, οι αξιωματούχοι του συνοικισμού Μπερνάρντς έθεσαν σκόπιμα πολύ αυστηρά κριτήρια, ώστε ήταν αδύνατο για την Ισλαμική Κοινότητα του Μπάσκιν Ριτζ να ανταποκριθεί σε αυτά. 

«Οι λόγοι που εξέθεσε η Αρχή Σχεδιασμού για να απορρίψει την αίτηση για το οικόπεδο ήταν δικαιολογίες. Στην πραγματικότητα, απέρριψε την αίτηση βάσει προκατάληψης εναντίον των μουσουλμάνων», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στον φάκελο της υπόθεσης.

Μήνυση έχει ήδη καταθέσει και η Ισλαμική Κοινότητα, η οποία μέχρι σήμερα ενοικιάζει χώρο για προσευχή σε ένα κοινοτικό κέντρο. Η Ισλαμική Κοινότητα αγόρασε ένα οικόπεδο περίπου 16 στρεμμάτων το 2011 και κατέθεσε τα σχέδια της για το τέμενος το 2012.

Ο αρχιτέκτονας του τεμένους σκόπευε να κατασκευάσει ένα κτίριο το οποίο θα συμφωνεί με τον περιβάλλοντα οικισμό, καταργώντας τον παραδοσιακό θόλο και αλλάζοντας τους μιναρέδες, ώστε να μοιάζουν με μικρές καπνοδόχους, αναφέρει ο φάκελος της μήνυσης.

Όμως, μερίδα κατοίκων της περιοχής αντιτάχθηκε κραυγαλέα στα σχέδια. Αφού βανδάλισαν το κουτί των επιστολών του τεμένους, άλλαξαν το ακρώνυμο της Ισλαμικής Κοινότητας μετατρέποντάς το στο ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους.

Ταυτόχρονα, τα μέλη της Αρχής απαιτούσαν συνεχώς αλλαγές στα σχέδια, αντιμετωπίζοντας κάθε αλλαγή με νέα απαίτηση, ανέφερε το υπουργείο, το οποίο τον περασμένο Ιούλιο μήνυσε την πόλη Μπενσέιλεμ στην πολιτεία Πενσιλβάνια για την άρνησή της να δώσει άδεια σε σχέδια κατασκευής τεμένους.

Και οι δύο μηνύσεις βασίζονται σε κρατικό νόμο που απαγορεύει την εισαγωγή κανονισμών περί χρήσης γης όταν εμποδίζουν αδικαιολόγητα το δικαίωμα ελεύθερης άσκησης της θρησκευτικής πίστης ενός ατόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός σε Κόστα Ρίκα και Νικαράγουα καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Ότο

Νέες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο

Ισραήλ: Αντιδράσεις από τη Διεθνή Αμνηστία για τη δίωξη Παλαιστίνιου ακτιβιστή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ