ΟΗΕ: Εμπάργκο όπλων εναντίον του Νότιου Σουδάν θα προτείνουν οι ΗΠΑ

Την επιβολή εμπάργκο όπλων και άλλες κυρώσεις στο Νότιο Σουδάν θα προτείνουν σε λίγες μέρες οι ΗΠΑ καθώς υπάρχει κίνδυνος πιθανής γενοκτονίας, αναφέρεται σε σχέδιο ψηφίσματος που θα κυκλοφορήσουν στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η πολιτική αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ, της εθνοτικής ομάδας των Ντίνκα, και του πρώην αντιπροέδρου του Ρικ Μασάρ, της ομάδας των Νουέρ, οδήγησε το 2013 σε εμφύλιο. Οι δύο άντρες υπέγραψαν μια επισφαλή συμφωνία ειρήνης πέρσι, αλλά ο πόλεμος συνεχίστηκε και ο Μασάρ εγκατέλειψε τη χώρα τον Ιούλιο.

Ο Άνταμα Ντινγκ, ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για την πρόληψη γενοκτονίας, επισκέφθηκε το Νότιο Σουδάν, που ανεξαρτητοποιήθηκε από το Σουδάν το 2011, και ζήτησε απο το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει εμπάργκο όπλων λέγοντας χαρακτηριστικά: “Είδα όλα τα σημάδια που (δείχνουν ότι) το εθνοτικό μίσος και η στοχοποίηση των αμάχων μπορεί να εξελιχθεί σε γενοκτονία εάν δεν γίνει κάτι τώρα για να σταματήσουν. Καλώ το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη-μέλη της περιοχής να ενωθούν και να αναλάβουν δράση”.

Το Συμβούλιο έχει απειλήσει πολλές φορές να επιβάλει εμπάργκο, αλλά η Ρωσία και η Κίνα αμφιβάλλουν ότι μια τέτοια κίνηση θα αλλάξει κάτι, καθώς η χώρα είναι γεμάτη όπλα.

“Νομίζουμε ότι το να επιβάλουμε τέτοια πρόταση δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της σύγκρουσης”, είπε ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Πιότρ ΄Ιλιτσεβ, προσθέτοντας ότι “η επιβολή στοχευμένων κυρώσεων εναντίον των ηγετών του Νότιου Σουδάν τώρα αποτελεί την ύψιστη ανευθυνότητα”.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επιβάλει κυρώσεις σε έξι στρατηγούς – τρεις από κάθε πλευρά – δεσμεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία και απαγορεύοντας την μετακίνησή τους.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερς είπε ότι ένα εμπάργκο όπλων “είναι αποτελεσματικό αν υπάρχει ευρεία και ισχυρή δέσμευση στην εφαρμογή του”.

Πηγή: ΑΠΟΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Πανικός στην Κίνα με τον φασιανό που μοιάζει στον… Ντόναλντ Τραμπ – ΦΩΤΟ

Μοζαμβίκη: Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς από έκρηξη σε βυτιοφόρο

Η δήλωση του Ρέντσι που θα προκαλέσει αίσθηση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ