• ΠΟΥ: Στο 1,1 δισ. οι άνθρωποι με υπέρταση παγκοσμίως

  4:09 πμ, Τετάρτη 16 Νοε 2016 4:09 πμ, Τετάρτη 16 Νοε 2016

  Ο αριθμός των ατόμων που έχουν υπέρταση έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε 40 χρόνια, ξεπερνώντας το 1,1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως δείχνει επιστημονική έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με το βάρος της πάθησης να έχει μεταφερθεί από τους πλούσιους στους φτωχούς.

  Για την έρευνα, που είναι η μεγαλύτερη στο είδος της, ο ΠΟΥ συνεργάστηκε με εκατοντάδες επιστήμονες διεθνώς, αναλύοντας την υψηλή πίεση 20 εκατομμυρίων ατόμων σε όλο τον κόσμο, στο διάστημα 1975-2015.

  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε πλούσιες χώρες η πάθηση έχει μειωθεί αισθητά, πιθανώς λόγω βελτιωμένης διατροφής και ανώτερου βιοτικού επιπέδου, αλλά έχει αυξηθεί σε φτωχότερες.

  Ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Νότια Ασία, οι αυξήσεις είναι σημαντικές και μπορούν να αποδοθούν εν μέρει και σε κακή διατροφή κατά την παιδική ηλικία.

  Η υπέρταση ασκεί επιπλέον πίεση στα αγγεία του αίματος και σε σημαντικά όργανα όπως την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα νεφρά.

  Αποτελεί επίσης την κυριότερη αιτία των καρδιαγγειακών παθήσεων που οδηγούν σε εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές, και υπολογίζεται ότι προκαλεί 7,5 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο σε όλο τον κόσμο.

  Στην Ευρώπη, η Βρετανία είχε το χαμηλότερο ποσοστό ατόμων με υψηλή πίεση το 2015. Η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς είχαν τις χαμηλότερες τιμές υπέρτασης στον κόσμο.

  Πάνω από τους μισούς ενήλικες με υπέρταση ζούσαν στην Ασία το 2015, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet. Στην Κίνα περίπου 226 εκατομμύρια άτομα είχαν υπέρταση, και 200 εκατομμύρια στην Ινδία.

  "Η υψηλή πίεση δεν συσχετίζεται πλέον με τον πλούτο - όπως συνέβαινε το 1975 - αλλά τώρα αποτελεί ένα μείζον θέμα υγείας που συσχετίζεται με την φτώχεια", είπε ο Μαζίντ Εζάτι, καθηγητής στο κολέγιο Imperial της σχολής δημόσιας υγείας του Λονδίνου.

  Ο Εζάτι πρόσθεσε ότι παρότι δεν είναι σίγουρος για τον ακριβή λόγο που τα στοιχεία δείχνουν ότι η υπέρταση είναι περισσότερο προβληματική σε φτωχά κράτη, μπορεί να αποδίδεται εν μέρει λόγω της καλύτερης γενικής υγείας και την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στις πλούσιες κοινωνίες.

  Σε πλούσιες χώρες, επίσης, η διάγνωση της πίεσης γίνεται πιό συχνά και νωρίτερα, και διαχειρίζεται με φάρμακα, είπε ο επιστήμονας.

  Η πίεση ορίζεται από δύο δείκτες - τη συστολική πίεση, η οποία αντιπροσωπεύει την δύναμη με την οποία η καρδιά συστέλλεται και ωθεί το αίμα στα αγγεία, και τη διαστολική πίεση, την πίεση μέσα στα αγγεία του σώματος μετά την συστολή της καρδιάς.

  Και οι δύο μετρήσεις καταγράφονται σε χιλιοστόμετρα του υδράργυρου (mmHg). "Ψηλή πίεση" σημαίνει από 140/90 (mmHg) και πάνω.

  Η πάθηση δημιουργείται από μια σειρά καταστάσεων, όπως διατροφή που περιέχει υπερβολικό αλάτι και λίγα φρούτα και λαχανικά, καθώς και μη επαρκή άσκηση.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Viral: Οι Βρετανοί θέλουν για πρωθυπουργό τους τον... Ομπάμα

  Συρία: Επιφυλακτικός ο Άσαντ απέναντι στον Τραμπ

  Αίγυπτος: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που περιορίζει τη δράση των ΜΚΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα