DW: Οι Γερμανοί αγοράζουν μαζικά χρυσό

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος στρέφεται όλο και περισσότερο στην αγοροπωλησία χρυσού, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Όλιβερ Χόισουχ, επικεφαλής εμπορίου ευγενών μετάλλων στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία αγοροπωλησίας χρυσού Degussa προσθέτοντας:

«Το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit και οι αμερικανικές εκλογές έδωσαν νέα ώθηση στην αγορά χρυσού, με τον Οκτώβριο να είναι “μήνας Τραμπ“. Στο παρελθόν πιστεύαμε ότι οι πελάτες μας είναι συνήθως εύποροι που έχουν περάσει τα πενήντα. Όμως οι πελάτες μας ξεκινούν από μικροεπενδυτές, που αγοράζουν ασημένια νομίσματα και φθάνουν μέχρι τους ευκατάστατους πελάτες».

Η επένδυση σε χρυσό θεωρείται «ασφαλές λιμάνι» σε δύσκολους καιρούς. Όποιος αγοράζει χρυσό γνωρίζει καλά ότι θα διατηρήσει την αξία του στο μέλλον. Οι έμποροι χρυσού δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν στους πελάτες τους ότι ο χρυσός είναι το αρχαιότερο μέσο συναλλαγής, μιας και υπάρχει στην αγορά εδώ και 4.000 χρόνια. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ότι τα αποθέματα χρυσού είναι πεπερασμένα. Υπολογίζεται ότι διεθνώς υπάρχουν περίπου 180.000 τόνοι χρυσού.

Σε ανοδική τροχιά η αξία του χρυσού

Η ζήτηση χρυσού βρίσκεται στα ύψη, μιας και τα τραπεζικά επιτόκια κυμαίνονται εδώ και καιρό σε μηδενικό επίπεδο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ιδιωτικού γερμανικού Πανεπιστημίου Στάινμπαϊς περίπου το 25% των Γερμανών επένδυσε την τελευταία διετία σε χρυσό. Κατά μέσο όρο ιδιώτες δαπάνησαν 4.200 ευρώ σε χρυσό, ανεβάζοντας φέτος την ποσότητα του χρυσού που ανήκει σε γερμανικά νοικοκυριά σε ύψος ρεκόρ 8.672 τόνων.

Το συμπέρασμα των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ετών είναι σαφές. Όσοι αγοράσουν χρυσό είναι πεπεισμένοι ότι επενδύουν μακροπρόθεσμα σε μια σταθερή αξία. Στην δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Στάινμπαϊς το 93% του αντιπροσωπευτικού δείγματος θεωρεί το ευγενές μέταλλο «σίγουρο λιμάνι». Την ίδια στιγμή το 90% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα επόμενα χρόνια η αξία του χρυσού θα αυξηθεί. Μια προσδοκία δικαιολογημένη. Οι ειδικοί πρώτων υλών αναμένουν μέχρι τα τέλη της χρονιάς ότι η τιμή ανά ουγγιά (περίπου 31 γραμμάρια) θα φθάσει τα 1.250 ευρώ και μέχρι το τέλος του 2017 τα 1.450 ευρώ! Οι αναλυτές της γερμανικής Commerzbank εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού θα ξαναπάρει την ανιούσα το 2017. Θεωρούν ότι σε αυτό συνηγορούν η επεκτατική νομισματική πολιτική των κυριότερων κεντρικών τραπεζών, η γενικότερη αβεβαιότητα λόγω των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, αλλά και οι διάφορες γεωπολιτικές εστίες κρίσεων ανά τον κόσμο.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου – ΦΩΤΟ

DW: Έφοδος σε δέκα κρατίδια της Γερμανίας εναντίον ισλαμιστών

Έλλειψη οργάνωσης στη μετά-Brexit εποχή

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ