Τουρκία: Αντιδράσεις για τη σύλληψη Γάλλου δημοσιογράφου

Έναν Γάλλο δημοσιογράφο προσήγαγαν χθες το βράδυ οι τουρκικές αρχές την ώρα που έκανε ρεπορτάζ στην επαρχία Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο Ολιβιέ Μπερτράν «προσήχθη αναίτια» ενώ βρισκόταν σε ρεπορτάζ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιζαμπέλ Ρομπέρ, επικεφαλής του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Les Jours, στον οποίο εργάζεται ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι δεν έχουν κανένα νέο του από τις 6 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας.

«Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, περιμένουμε νέα του», είπε η ίδια.

Ένας τούρκος φωτορεπόρτερ ο οποίος συνόδευε τον γάλλο, επίσης προσήχθη αλλά έπειτα από μερικές ώρες αφέθηκε ελεύθερος, σύμφωνα με τη Ρομπέρ.

Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Άγκυρα ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον δημοσιογράφο και με τις τουρκικές αρχές.

Η σύλληψη του Ολιβιέ Μπερτράν έρχεται σε περίοδο που οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες είναι τεταμένες εξαιτίας των συλλήψεων πολλών δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Οι συνθήκες εργασίες έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες και για τους ξένους δημοσιογράφους στην Τουρκία, που έχουν να αντιμετωπίσουν συλλήψεις, απελάσεις και δυσκολίες διοικητικής φύσης, σύμφωνα με πολλούς ρεπόρτερ και οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου.

«Η παράνομη προσαγωγή του γάλλου συναδέλφου μας Ολιβιέ Μπερτράν (…) αποτελεί ξεκάθαρα εκφοβισμό», ήταν η αντίδραση του γενικού διευθυντή της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ.

Η επαρχία της Γκαζιάντεπ, η οποία γειτονεύει με τη Συρία, έχει υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και από το Ιράκ, ενώ έχει υποστεί επανειλημμένες τρομοκρατικές επιθέσεις που αποδόθηκαν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος τους τελευταίους μήνες.

Ο Ολιβιέ Μπερτράν ενδέχεται να παραμείνει υπό κράτηση για αρκετές ημέρες, «εν αναμονή της απόφανσης του κυβερνήτη της Γκαζιάντεπ για την υπόθεσή του», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία, Ερόλ Εντέρογλου.

Ο Εντέρογλου είπε ότι μπόρεσε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον δημοσιογράφο που προσήχθη το απόγευμα. «Βρισκόταν εκείνη τη στιγμή μέσα σε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας που τον μετέφερε σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, αυτή είναι η πρακτική πριν κάποιος προφυλακιστεί», εξήγησε ο ίδιος.

Χθες Παρασκευή ο διευθυντής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, Ακίν Αταλάι, προφυλακίστηκε, μερικές ημέρες μετά την φυλάκιση του αρχισυντάκτη και πολλών εργαζομένων της εφημερίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ιαπωνία: Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή θύματα από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ

ΟΗΕ: Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

ΗΠΑ: Οι υποψήφιοι για το υπουργείο Άμυνας της κυβέρνησης Τραμπ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ