Πως επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ οι πολιτείες – κλειδιά

Θετικές είναι οι ενδείξεις για την Χίλαρι Κλίντον. Η ψήφος των ισπανόφωνων μπορεί να δώσει ώθηση στην υποψήφια των Δημοκρατικών στις δυτικές πολιτείες.

Στη Νεβάδα, περισσότερο από τρία τέταρτα των αναμενόμενων ψήφων βρίσκεται ήδη στις κάλπες. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 42% έναντι 36%.

Η κατάσταση είναι συγκρίσιμη με το 2012, όταν ο Ομπάμα κέρδισε την πολιτεία με έξι ποσοστιαίες μονάδες. Η συμμετοχή των ισπανόφωνων και των Ασιατών-Αμερικανών είναι αυξημένη κατά διψήφιους αριθμούς.

Στο Κολοράντο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ισοπαλία στο 35%. Περισσότερο από το 70% των αναμενόμενων ψήφων βρίσκεται στις κάλπες. Την ίδια χρονική στιγμή το 2012, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν το προβάδισμα.

Η Κλίντον ανθίσταται σε άλλες πολιτείες που έχει κερδίσει ο Ομπάμα και έχει ως στόχο ο Τραμπ.

Στη Βιρτζίνια, η πρώιμη ψήφος έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2012 και η αύξηση εστιάζεται στις βόρειες κομητείες όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί.

Η συμμετοχή έχει ξεπεράσει επίσης τα επίπεδα του 2012 στο Ουισκόνσιν, όπου η αύξηση εντοπίζεται στις κομητείες Ντέιν και Μιλγουόκι, όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί.

Θετικές ενδείξεις για τον Τραμπ

Στην Αϊόβα, οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία, με 41% έναντι 35%. Η απόσταση είναι μικρότερη από ό,τι το 2012. Οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται στα επίπεδα του 2012, ενώ οι Δημοκρατικοί υπολείπονται. Ο Μπάρακ Ομπάμα είχε κερδίσει στην πολιτεία με διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Στο Οχάιο, τα στοιχεία που διαθέτει το Associated Press από το Catalist δείχνουν ότι η συμμετοχή των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων εξακολουθεί να υπολείπεται των επιπέδων του 2012. Η ψήφος των Αφροαμερικανών αντιστοιχεί φέτος στο 9% της συνολικής ψήφου, έναντι του 12% το 2012.

Στην πολιτεία της Τζόρτζια, η πρώιμη ψήφος έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2012. Στο μερίδιο της συνολικής ψήφου, η συμμετοχή των Αμερικανών έχει αυξηθεί από 63% το 2012, σε 66% και των Αφροαμερικανών έχει μειωθεί από 36% το 2012, στο 30%.

Πόση ώθηση μπορεί να περιμένει η Κλίντον από τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους

Η αύξηση της συμμετοχής των ισπανόφωνων ψηφοφόρων ευνοεί τους Δημοκρατικούς σε δύο πολιτείες-κλειδιά.

Στην Αριζόνα, όπου τα δύο τρίτα των αναμενόμενων ψηφοδελτίων βρίσκονται ήδη στις κάλπες, οι Ρεπουμπλικανοί προηγούνται με 40% έναντι 34%.

Η διαφορά αυτή είναι μικρή σε σχέση με το 2012, όταν οι Ρεπουμπλικανοί είχαν προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια ψήφοι βρίσκονται ήδη στις κάλπες στο Τέξας, μία άνοδος 32%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Catalist, διαπιστώνεται και εδώ αύξηση της συμμετοχής των ισπανόφωνων ψηφοφόρων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Reuters: Η Κλίντον έχει 90% πιθανότητα να κερδίσει στις εκλογές

Τζορτζ Στεφανόπουλος: Η πιο βρώμικη προεκλογική μάχη στην ιστορία των ΗΠΑ

Παράσταση νίκης 71.9% για την Χίλαρι – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ